Barn och vuxna dödade i israelisk helgoffensiv

Pansar och helikoptrar in i palestinskt flyktingläger

Foto: ap
Flera dödades och skadades i helgens israeliska attack mot flyktinglägret på Gaza-remsan.
NYHETER

Sammanlagt åtta personer, bland dem två palestinska småpojkar dödades på palestinskt område under helgen.

Två nätter i rad har israeliska styrkor gått in med pansarvagnar och stridshelikoptrar i palestinska flyktingläger. Flera byggnader förstördes också.

Ett israeliskt förband med 20 stridsvagnar och ett stort antal jeepar rullade in i Nablus natten till måndagen, uppgav en palestinsk säkerhetsskälla.

Fordonen ställdes upp vid infarten till gamla stan och israeliska soldater sköt varningsskott och införde utegångsförbud i stadsdelen.

Arméenheter sökte igenom hus och tog kontroll över flera byggnader.

Det israeliska intrånget mötte inget motstånd.

Andra natten i rad

Det var andra natten i rad som israeliskt pansar rullade in i ett flyktingläger i Gazaremsan. Natten till måndagen angrep israelerna el-Bureijlägret med styrkor som trängde in från norr och söder.

Minst tre dödsoffer krävdes i strider mellan palestinier och israeler.

Uppgiften om angreppet lämnades av palestinska säkerhetskällor som sade att även stridshelikoptrar deltog, skriver DPA.

Palestinska försvarare sköt mot invasionsstyrkan och flera explosioner ska ha hörts. Israeliska skott dödade en 13-årig palestinsk pojke och minst två män, 50 och 22 år gamla, uppgav en palestinsk säkerhetskälla enligt AFP. 22-åringen kom från grannlägret i Nuseirat.

25 allvarligt skadade

25 palestinier sårades och tillståndet var allvarligt för fem av dem.

Palestinierna fick också sin försörjning av elkraft bruten.

Försvarsministern Shaul Mofaz sade på söndagen att Israels militär ska öka pressen på de beväpnade palestinska organisationerna i Gazaremsan, främst den islamiska motståndsrörelsen Hamas.

Pansarstyrkorna, med ett 40-tal fordon, bestod av stridsvagnar och trupptransporter och de hade stöd av infanterisoldater. Den ena styrkan kom från den judiska bosättningen Netzarim, på ockuperad palestinsk mark.

Den andra kom från bosättningen Kfar Darom, också den på palestinsk mark, och trängde fram två kilometer genom den palestinska självstyrande zonen.

Nioåring dödades

Under söndagsdygnet dödade israelerna tre människor i Khan Yunes nära den egyptiska gränsen. Ett av dödsoffren var en nioårig pojke. Omkring 40 människor sårades.

Under det palestinska upproret, intifadan, mot den israeliska ockupationen av palestinska områden har hittills 2 254 palestinier och 695 israeler dött i olika våldsamheter. Upproret bröt ut hösten 2000 efter en provocerande marsch till Tempelberget av Ariel Sharon och några bundsförvanter till honom.

Simone Söderhjelm, TT