Ny omgång i biskopsvalet i Göteborg

Kritiserad kandidat får ny chans i april

NYHETER

Ny biskop i Göteborg utses först i slutet av april.

Ingen av kandidaterna fick på måndagen tillräckligt antal röster.

Valet står nu mellan Carl Axel Aurelius och Anders Sjöberg.

Den 28 april blir det en sista och avgörande omröstning om vem som ska bli ny biskop i Göteborgs stift.

Eftersom ingen av kandidaterna nådde 50-procentsgränsen i måndagens val går två av kandidaterna vidare till en andra valomgång.

Negativ till homosexuella

Då står det mellan Carl Axel Aurelius, kyrkosekreterare i Uppsala (29,5 procent och 239 röster) och Anders Sjöberg, missionssekreterare i Evangeliska fosterlandsstiftelsen (37,2 procent och 301 röster).

Aurelius är tydligt positiv till kvinnliga präster och även till homosexuella i partnerskap, medan Sjöberg tidigare bland annat sagt att han av samvetskval inte kan tänka sig att välsigna homosexuella.

Rösterna mellan övriga kandidater fördelades preliminärt så här:

Ingemar Söderström 24,8 procent (201)

Margareta Brandby-Cöster 5,2 procent (42)

Kjell O Lejon 3,2 procent (26)

Sjöberg i kritiserad personkampanj

Hälften av de röstande är präster, de övriga är elektorer som i sin tur utsetts bland förtroendevalda i stiftets 279 församlingar.

Anders Sjöberg stöds av en i sammanhanget ovanlig kampanj. Enligt Göteborgs-Posten har alla röstande fått ett brev med en lång plädering för Sjöberg, artiklar om denne, samt ett kassettband där Sjöberg föreläser. Avsändare är en adjunkt i Johannebergs församling i Göteborg - men Sjöberg har gett sitt samtycke.

Ett annat privat utskick gjordes i kuvert från samma församling. Dessutom har Anders Sjöberg själv gått ut i en debattartikel mot ärkebiskop K G Hammar.

– Det finns inga strikta regler om detta. Men det har varit kutym att man inte bedriver någon form av kampanj mellan provvalet och det verkliga biskopsvalet. Jag känner inte till något tidigare fall av kampanj, säger Lasse Bengtsson, informatör på Göteborgs stift, till TT.

Stiftet har inte agerat med anledning av uppgifterna om propaganda för Anders Sjöberg.

– Om någon skulle överklaga valet med anledning av detta kan det prövas av Svenska kyrkans överklagandenämnd. Men att driva kampanj är inget lagbrott, så det skulle nog vara svårt att överklaga bara med hänvisning till det, säger Bengtsson.

Caroline Olsson, TT