Schyman betalade sin skatteskuld

Påverkar inte brottsundersökning

NYHETER

MALMÖ (TT)

Förra vänsterledaren Gudrun Schyman har nu reglerat sin skatteskuld genom att betala in 24 000 kronor till skattemyndigheten. Men förundersökningen som ska visa om Schyman begått något brottsligt fortsätter.

- Det som har hänt har hänt. Utredningen rullar på och fler personer ska höras innan vi är framme vid ett eventuellt åtalsbeslut, säger Gösta Ivarsson, chef för Ekobrottsmyndigheten i Malmö till TT.

Enligt skattebeslutet för inkomståret 2001 var Gudrun Schyman skyldig skattemyndigheten omkring 90 000 kronor. På hennes skattekonto fanns ett plus på runt 65 000 kronor och genom att betala in 24 000 är skatteskulden nu reglerad, bekräftar Thomas Rönnerhed på skattemyndigheten i Simrishamn.

Skulden gällde felaktigt genomförda avdrag och straffskatt, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.

Påverkar inte förundersökning

Men inbetalningen påverkar alltså inte förundersökning om misstänkt skattebrott. Däremot kan Schymans betalningsvilja komma henne tillgodo vid en eventuell rättegång, förklarar Gösta Ivarsson.

- I brottmål får generellt den som vill göra rätt för sig ofta en lindrigare påföljd, säger Ivarsson.

Gudrun Schyman har hela tiden förnekat att hon medvetet skulle ha gjort felaktiga avdrag i deklarationen. Hennes förklaring är att hon varit slarvig.

Riskerar fängelse

Om Schyman åtalas för uppsåtligt skattebrott riskerar hon upp till två års fängelse. Då kan domstolen också skilja henne från uppdraget i riksdagen. På senare år har detta skett två gånger i Sverige.

Skulle åklagaren i stället komma fram till att det handlar om slarv kan straffet bli böter eller fängelse i upp till ett år om hon fälls. Då är åtalspunkten vårdslös skatteuppgift. Men ännu återstår en hel del arbete innan förundersökningen, som leds av chefsåklagare Gertrud Holm, är klar.

Även Schymans tidigare deklarationer granskas av skattemyndigheten.

Anna Nyberg/TT