Kina tar sikte på månen

Obemannad bas kan upprättas 2010

NYHETER

Kina är på väg ut i rymden.

Ett första obemannat rymdskepp kan skickas iväg inom kort.

– Kineserna vill ställa sig först i ledet, säger den amerikanske astronauten James Oberg.

34 år efter att den första människan satt sin fot på månen är Kina på väg ut i rymden.

Det kinesiska rymdprogrammet har döpts till Chang’e efter en legend om en sagofigur som besöker månen. Målet är att någon form av permanent, obemannad bas ska ha upprättats på månen senast år 2010, skriver New Scientist.

– Vi kommer att ge oss ut på en obemannad jungfruresa inom två och ett halvt år om regeringen godkänner programmet, säger rymdforskaren Ouyang Ziyuan till tidningen The People´s Daily.

Vill utnyttja naturtillgångarna

Ledaren för Kinas rymdcenter, Luan Enjie, har tidigare antytt att kineserna vill utforska sällsynta naturtillgångar som hittats på månen yta.

– Månens eventuella mineral- och energikällor kan bidra till en hållbar utveckling för mänskligheten, säger Luan Enjie till tidningen.

Den amerikanske rymdveteranen James Oberg, betraktar det kinesiska rymdprogrammet mer som ett skrytprojekt än som ett framsteg för vetenskapen.

Ambitiösa mål

Han tror dock att månen är inom räckhåll för de kinesiska astronauterna.

– De har redan utvecklat möjligheten att skicka rymdskepp runt månen och kan genomföra en månlandning, säger han till New Scientist.

Enligt Oberg är kinesernas rymdplaner mycket ambitiösa.

– Deras bemannade program försöker inte kopiera de amerikanska och ryska. De försöker ställa sig först i ledet, säger Jemes Oberg.

USA och Ryssland är hittills de enda länder i världen som lyckats ta människan ut i rymden.

Ulrika Nordin