Säpoläcka träder fram

Ingrid Windahl avslöjade Säpos hemliga arkiv

NYHETER

STOCKHOLM

Hon trodde att alla personer på pappersremsorna var brottslingar.

  Men det var inte på något vanligt kriminalregister den unga kvinnan hade fått jobb.

  Det var på Säpos hemliga arkiv för åsiktsregistrering.

 - Jag tyckte det verkade vara förfärligt många brottslingar uppe i Norrbotten. Efter ett par dagar förstod jag att det rörde sig om kommunister, säger Ingrid Windahl, som 1966 avslöjade Säpos verksamhet.

Hon har i 37 år fortsatt att vara den anonyma källan bakom de uppseendeväckande artiklarna i Aftonbladet om Säpos verksamhet.

  Nu har Ingrid Windahl, som på den tiden hette Karlsson, valt att träda fram.

  - Ingen kan ju säga att jag ljuger längre. Förut har jag aktat mig för att prata med folk om det. De gånger jag försökt har de sett på mig som om jag inte var riktigt klok.

Hittade farbror Kalle i registret

  När hon efter ett par dagar på det nya jobbet upptäckte sin farbror Kalle i registret blev den då 20-åriga stockholmskan fundersam. Farbroderns "brott" bestod i att han läst Ny Dag.

  Ganska snart stod det klart för Ingrid Windahl att alla de hundratusentals olikfärgade pappersremsorna innehöll namn på personer som i olika hög grad av Säpo ansågs kunna vara ett hot mot samhället.

  - Oviljan växte mot det jag höll på med. Det var också en ineffektivitet utan dess like med detta groteska jätteregister.

  Att tala med sina arbetskamrater om det hela gick inte för sig.

  Till slut kunde inte Ingrid hålla tyst med det hon visste.

  Av en tillfällighet råkade hon träffa Aftonbladets journalist Björn Kumm och för honom avslöjades hela den verksamhet Säpo höll på med.

  Den första artikeln publicerades 19 juni 1966 och i december samma år avslöjades att cirka 300 000 personer fanns registrerade, bland dem många kända personer som Cornelis Vreeswijk, Monica Zetterlund, Bibi Andersson och Allan Edwall.

  - Det var väldigt spännande när jag kom tillbaka till jobbet. Jag antar att de insåg att det var jag, men det var helt lugnt och tyst.

Varnad och skuggad

  Säpo hade inga bevis för att det var Ingrid som hade läckt till Aftonbladet, men hon var starkt misstänkt, varnades, skuggades och fick inte längre tillgång till arkiven.

  I flera år väntade Ingrid Windahl på att hon skulle bli avslöjad och åtalad för att ha brutit mot sin tystnadsplikt.

  - Men jag tänkte att om jag skulle hamna i fängelse kunde jag ju också berätta allting. Därför förstod jag att de kanske skulle smyga ut bakvägen på något sätt.

  Ingenting hände heller, annat än några tafatta försök till skuggning.

  Ingrid Windahl och hennes bästa arbetskompis erbjöds i stället anställning på en annan avdelning, med en kraftig löneförhöjning.

  De tackade ja.

  I dag är Ingrid Windahl anställd vid riksdagen.

Thomas Eriksson/TT