Svenskar räddade i färjekatastrof

Anita: Jag trodde vi skulle dö

Foto: GERHARD JÖRÉN
BÅTEN SJÖNK PÅ EN MINUT Svenskorna skulle göra en dagsutflykt till Coral island, en timmas båtresa från Pattaya, när båten fick slagsida och sjönk. Från vänster: Anita Andersson, 55, Mikaela Högström, 14, Eva Sandström, 45, Carina Högström, 43, och Ingrid Jonsson, 55.
NYHETER

Mikaela Högström hittade en kylväska i vattnet.

Hennes mamma Carina höll sig flytande tack vare en solstol.

Det räddade deras liv när en turistbåt sjönk utanför Thailands kust.

Fem svenska kvinnor överlevde olyckan som krävde ett dödsoffer.

Anita Andersson skulle tillsammans med fem svenska kvinnor göra en dagsutflykt till Coral island, en timmes båtresa från Pattaya.

Vid tretiden i måndags eftermiddag lokal tid lämnade de ön.

Genast förstod de att något var galet. Båten, en 15 meter lång träbåt med två våningar, hade slagsida redan vid avfärden.

- Jag satt på en solstol på övre däck tillsammans med min vännina Ingrid.

"Vi ropade på hjälp"

- Efter 20 minuter stannade båten och vi blev drivande under 25 minuter, medan andra båtar passerade förbi, trots att vi ropade på hjälp. De bara vinkade tillbaka utan att stanna, säger Anita Andersson.

Båten fick mer och mer slagsida. Passagerarna flyttades runt på däck av personalen i ett fåfängt försök att balansera upp skrovet.

- Räcket var bara 20 centimeter högt, så jag tog krampaktigt min vännina i handen. Alla skrek, säger Anita.

Sedan gick allt mycket fort. Båten fick sjönk på mindre än en minut.

- Jag hamnade under vattnet och hade soltaket över mig, jag vet inte hur jag kom upp. När jag väl nådde ytan såg jag ingen av mina vänner, säger Anita som fortfarande ser skakad ut.

- Jag trodde jag att jag skulle dö när jag hamnade under vattnet.

Kramar om varandra

Vänninorna kramar om varandra när de möts i hotellobbyn, de är fortfarande skakade efter gårdagens upplevelser.

- Jag fattar inte hur jag kunde hålla mig flytande, säger Carina Högström, för jag är fruktansvärt dålig på att simma. Jag fick tag på en solstol, och sparkade som en galning, medan jag letade efter min dotter Mikaela.

Mikaela hade hittat en stor orange kyllåda, som förvarat drycker på båten. Den blev hennes och de andra tre svenskornas räddning.

- Det är så overkligt som om det inte har hänt. Det var så stilla i vattnet, ingen panik när vi väl hittat något att hålla oss vid och funnit varandra, säger Mikaela som är 14 år.

- Det kom fram en man och försökte ta min solstol, men jag skrek att jag inte kunde simma, så han lät mig dela stolen, säger Carina.

Efter 15 minuter kom det tre båtar och plockade upp passagerarna.

En person avled när båten sjönk.

Gerhard Jörén