”Jag stal inte de ryska tavlorna”

Svensk författare anklagas för konstkupp på 80 milj

1 av 4 | Foto: scanpix
Bengt Jangfeldt säger att han fått tavlorna för 28 år sedan.
NYHETER

Den kände författaren Bengt Jangfeldt anklagas för en av 1900-talets största konststölder.

Han påstås ha stulit fyra tavlor värda runt 80 miljoner kronor.

Anklagelserna kommer från en ansedd konstkritiker.

Anklagelserna kommer från en ansedd konstkritiker.

I katalogen till den pågående utställningen med den ryske avantgardisten Kasimir Malevitj på Guggenheim i Berlin beskrivs hur en av 1900-talets märkligaste konststölder ska ha gått till.

Smugglade tavlor

Den ansedda amerikanska konstkritikern Matthew Drutt skriver där att Bengt Jangfeldt stulit fyra tavlor målade av Malevitj, en av den moderna ryska konstens största namn.

Jangfeldt, känd författare och översättare av rysk litteratur, blev i Moskva i slutet på 70-talet bekant med den ryske konstsamlaren Nikolaj Chardieff, ägare till en av världens största samlingar med avantgardistisk rysk konst.

Enligt Drutt kom Chardieff överens med Jangfeldt om att denne skulle smuggla ut fyra tavlor av Malevitj ur Sovjet.

Konstkritikern skriver att han har läst ett brev daterat den 28 augusti 1977 där Chardieff skriver till Jangfeldt om de fyra tavlorna.

Tavlorna skulle säljas i väst och bli ett bra grundkapital för Chardieff som tänkte utvandra till Sverige.

Konstsamlaren fick dock inte tillstånd av Sovjet att lämna landet och skulle enligt anklagelserna få tillbaka sina tavlor.

Uppgifter i bok

Något som Jangfeldt ska ha vägrat.

– Allt jag vet står i utställningskatalogen. Jag har ingenting att tillägga, säger Drutt till Aftonbladet.

Uppgifterna om konststölden finns dock även i en bok om Chardieffs liv som den holländska konsthistorikern Hella Rottenberg gav ut 1999.

– Chardieff berättade för mig om stölden innan han dog. Först trodde jag att han var paranoid. Men jag har kommit över brev som han skrev till Jangfeldt där han kräver tillbaka tavlorna. Och vänner till honom som säger att tavlorna blev stulna.

Varför gjorde han inte polisanmälan?

– Det fanns ingenting han kunde göra. Han bröt själv mot sovjetisk lag när tavlorna smugglades ut. När han till sist fick utvandra var han över 90 år och för gammal för att orka göra någonting.

Finansman

En av de fyra tavlorna finns numera på Pompidou-centret i Paris. De övriga tre har enligt den finska tidningen Hufvudstadsbladet, som avslöjat den påstådda konstkuppen, sålts till finansmannen Gustaf Douglas.

Aftonbladet har sökt Douglas för en kommentar utan att lyckas.

Miljonkonsten

Läs också:

Oisín Cantwell