Handskrivet brev kan tyda på att bin Ladin lever

Påträffades vid gripandet av Khalid Shaikh Muhammad

NYHETER

Brev som påträffades i samband med gripandet av Khalid Shaikh Muhammad tyder på att Usama bin Ladin fortfarande är i livet, uppgav en högt uppsatt pakistansk säkerhetskälla på onsdagen.

Breven ska ha skrivits av al-Qaidas ledare Usama bin Ladin och är författade för hand.

– Det finns dokument som brev och andra saker som starkt tyder på att bin Ladin är i livet och befinner sig i regionen, sade säkerhetskällan.

Enligt samma källa ska Khalid Shaikh Muhammad i förhör ha sagt att de odaterade breven kommer från bin Ladin. Däremot har han förnekat all kännedom om var bin Ladin befinner sig.

– Men vi tror att han vet och att han kommer att berätta sanningen i förhör med amerikanerna, sade han.

"Inte i Pakistan"

Pakistans inrikesminister Faisal Saleh Hayat sade på onsdagen att bin Ladin ''inte befinner sig i Pakistan'' men att information som hittades i samband med lördagens gripande har gett en god överblick av al-Qaidas metoder, stödnätverk och finansiella källor.

– Pakistans underrättelsetjänst har nu värdefull information som gör det möjligt att slå till mot alla al-Qaidas kopplingar i Pakistan, aktiva eller sovande, sade han.

Inrikesministern spådde också fler gripanden i framtiden och sade att ''al-Qaida har försvagats och förfaller stegvis''.

Ledde terroraktion

Khalid Shaikh Muhammad greps i lördags. Vid gripandet hittades även en bärbar dator, disketter, dagböcker, en satellittelefon och en telefonbok.

Khalid Shaikh Muhammad misstänks ha lett hela terroraktionen den 11 september 2001, då kapade flygplan flögs in i World Trade Center i New York och USA:s försvarshögkvarter Pentagon i Washington.

TT