Två barn genom isen i Göteborgs skärgård

En klarade sig helt oskadd

NYHETER

GÖTEBORG

Två åttaåriga pojkar gick igenom isen på onsdagen och hamnade i vattnet i Björkö hamn i Göteborgs norra skärgård.

  Den ene klamrade sig fast i isen. Den andre kom under ytan, men hans vita mössa upptäcktes och han kunde dras upp med hjälp av en båtshake.

En helikopter tog den svårt medtagne pojken till Östra sjukhuset. Tillståndet för honom beskrevs sent på onsdagskvällen som kritiskt.

  Den andre pojken fördes till samma sjukhus med ambulans och enligt pressjouren mådde han efter omständigheterna väl.

  De två pojkarna hade gått ut på isen i hamnen vid sidan av piren. De hade valt den södra sidan, som är känd för att föra strömt vatten. Isen gav vika och bägge pojkarna hamnade i det kalla vattnet.

  Någon såg vad som hände och kort efteråt fanns personal från Björkö räddningskår där.

  - De kasade sig ut med en stege och tog också med sig en dinge (jolle) som fanns vid kajen, säger Ragnar Martinsson, räddningsledare på Öckerö, till TT.

  Den ena pojken höll sig uppe genom att hänga med armarna på iskanten och räddningspersonalen kunde dra upp honom. Han berättade då att han hade haft sin kompis med sig men att han var försvunnen. Räddningsmanskapet såg kort därefter en vit mössa flyta lite längre bort i vaken.

  - De hade en båtshake med sig som de förde ned och runt i vattnet och de fick då tag på den andra pojken, säger Martinsson.

  Pojken drogs upp och livräddning startades genast.

  - Han torde ha legat i vattnet mellan tio minuter och en kvart.

  Dykare från Göteborgs räddningstjänst kom senare till hamnen och gick ned för att kontrollera så att ingen ytterligare hade fallit genom vaken.

Göran Sjögren/TT