Franskt veto vore att "skjuta USA i ryggen"

Fransmännen oroliga för amerikanska repressalier

NYHETER

PARIS.Ett franskt veto mot det amerikansk-brittiska förslaget till krigsresolution i FN "skulle vara att som att skjuta amerikanerna i ryggen", rapporteras utrikesminister Dominique de Villepin ha sagt nyligen.

Han och president Chirac uppges vara oroliga för amerikanska repressalier mot Frankrike.

  Uppgifterna, som dementerades av franska UD, fanns i onsdagens nummer av Le Canard Enchainé, en satirisk veckotidning som ofta har viktiga avslöjanden om fransk politik.

  Tidningen skriver att president Jacques Chirac den 26 februari höll ett mindre möte där han sade att ett franskt veto skulle sakna betydelse.

  - Frankrike gör allt det kan, men problemet är att det är omöjligt att hindra Bush att fullfölja sin krigslogik, ska Chirac ha sagt enligt Le Canard Enchainé, som aldrig anger några källor.

Ilskna repressalier

  I artikeln hävdas också att utrikesminister de Villepin, som lett krigsmotståndet i FN:s säkerhetsråd, sade att ett veto skulle göra Frankrike till en måltavla för ett ilsket USA:s repressalier.

  - Att använda vetot vore som att skjuta amerikanerna i ryggen, ska han ha sagt.

  Uttalandet förnekades av franska UD, vars talesman sade att det inte heller "överensstämmer med den franska hållningen".

  Frankrike och Ryssland antydde på onsdagen att man kommer att lägga in sitt veto i FN:s säkerhetsråd mot resolutionsförslaget.

  Le Canard Enchainé skriver att Chiracs allierade, förre premiärministern Alain Juppé, ska ha hållit med de Villepin och sagt att ett veto "inte är den bästa lösningen".

Ryssland får ta stöten

  Enligt Le Canard Enchainé är den starka oviljan att använda vetot anledningen till att Frankrike gör allt för att det amerikansk-brittiska förslaget inte får de nio röster som krävs för att det skulle kunna gå igenom i säkerhetsrådet.

  En alternativ fransk strategi ska enligt artikeln vara att förmå Ryssland att rösta nej. På så vis skulle en gammal fiende till USA, snarare än Frankrike med dess utbredda handelsförbindelser med amerikanerna, kunna ta stöten.

  Chirac skulle senare på onsdagen träffa Rysslands utrikesminister Igor Ivanov.

  Tyskland, som tillfälligt sitter i rådet, är enligt Le Canard Enchainé också med på det diplomatiska spelet. Utrikesminister Joschka Fischer ställde på onsdagen in alla sina möten för att flyga till Paris för ett krismöte om Irak med Villepin och Ivanov.

  Rådet har 15 medlemmar. Utöver nio ja-röster krävs för att en resolution ska gå igenom att ingen av de permanenta medlemmarna USA, Storbritannien, Ryssland, Frankrike och Kina röstar nej.

TT-AFP