Lindh-kritik mot både Israel och palestinsk terrorism

NYHETER

STOCKHOLM

Utrikesminister Anna Lindh riktade på onsdagen skarp kritik både mot Israel för dess metoder i kampen mot terrorismen och mot de palestinska terrorister som fortsätter att angripa civila.

Lindh vände sig först mot Israel och kritiserade dess arméoffensiv i Gazaremsan och på Västbanken, vars mål enligt Israel är terrorister.

  - Under den senaste månaden har 72 palestinier - många av dem civila - dödats, framhöll hon.

  Israel har rätt att bekämpa terrorismen och rätt att skydda sig mot självmordsbombningar, men sättet som Israel använder är fullständigt förkastligt ur mänsklig synvinkel, deklarerade utrikesministern.

  - Israel måste inse att övergrepp och konfrontation inte leder till säkerhet. Det är bara genom en förhandlingslösning och ett slut på ockupationen som Israel kan garanteras en fredlig framtid, sade Lindh.

  Efter nyheten om bombdådet i Haifa på onsdagen upprepade Lindh sedan sin kritik mot att terrordåden fortsätter.

  - Jag fördömer dagens palestinska terroristattack i Haifa, sade hon.

  - Dessa avskyvärda dåd försvårar ansträngningarna att få i gång en fredsprocess. Alla palestinier måste verka för att stoppa dem som planerar och genomför dessa terroristhandlingar, vädjade utrikesministern samtidigt som hon uttryckte regeringens medkänsla med de drabbade och deras familjer.

TT