Här spränger bombrånarna bankomaten

1 av 3
NYHETER

Här apterar rånarna en bomb på bankomaten i Brunflo.

Mindre än en minut senare detonerade laddningen.

Flera personer i mataffären på andra sidan gatan hörde smällen och har berättat för polisen hur de förskräckta tittade ut.

- Jag såg två män springa därifrån, säger en kvinna.

Rånarna bar vita militära snödräkter med uppdragna luvor. Båda var beväpnade med automatvapen som utrustats med lasersikte. På bröstet hade rånarna speciella sändare för att kunna kommunicera med medhjälpare.

För fem dagar sedan placerade de först, för att uppehålla polisen, en bomb utanför polishuset i Östersund och sedan sprängde de bankomaten i Brunflo.

Flera såg hur de efter sprängningen flydde i en mörkfärgad Audi, som senare hittades utbränd i Lit strax norr om Östersund.

Där upphör spåren.

Bankfilmerna analyseras nu av polisen och jämförs med andra bilder från tidigare bankrån och boxsprängningar.

Därför är polisen speciellt intresserad av iakttagelser som gjordes under natten mot fredagen när bomben lades ut framför polishuset i Östersund och senare under hela fredagen i Brunflo.

- Vi hoppas att någon som ser bankens bilder kan ge oss tips som kan leda oss närmare gärningsmännen, säger Åke Mortaigne i spaningsledningen.

Två rånare filmades, men polisen misstänker att gärningsmännen var minst tre. Sannolikt fanns den tredje i en bil nära banken.

Bytet i boxsprängningen blev noll kronor.

Lennart Håård

ARTIKELN HANDLAR OM