”Många mäktiga män har mycket att förlora”

Författaren Deanna Rauscher skriver bok om bordellhärvan

NYHETER

Författaren Deanne Rauscher arbetar med en bok om bordellhärvan på 1970-talet.

Hon har träffat riksdagskvinnan flera gånger.

- Många som fanns med i bordellhärvan är än i dag rädda för att berätta, säger Deanne Rauscher.

Foto: MATTIAS CARLSSON
SKRIVER BOKEN Deanne Rauscher skriver boken som kartlägger bordellhärvan. Hon känner riksdagskvinnan väl. "Hon studerade samtidigt som hon var prostituerad. När hon flera år senare blev riksdagsledamot träffade hon några av sina kunder i riksdagens korridorer", säger Deanne Rauscher.

Våren 2001 inledde Deanne Rauscher arbetet med boken om den så kallade bordellhärvan som skakade Sverige under 70-talet. Flera högt uppsatta politiker och andra makthavare förekom på en lista bland påstådda sexkunder på en bordell i Vasastan i centrala Stockholm.

- Min biologiska far var god vän till den så kallade bordellmamman. Jag fick möjlighet att träffa henne efter avslöjandet och då bekräftade hon mycket av de spekulationer som ägt rum tidigare, säger Deanne Rauscher.

Mycket att förlora

Hennes kommande bok, som hon skriver tillsammans med journalisten och filmaren Janne Mattsson, tar avstamp i gripandet av bordellmamman och den skandal som rullades upp.

- Det här är en het potatis som ingen ännu har sammanfattat. Ingen har beskrivit historien i sin helhet och det är fortfarande många män i mäktiga positioner som har mycket att förlora på att sanningen kommer fram, säger hon.

I arbetet med boken har Deanne Rauscher gått igenom förundersökningar och andra dokument. Hon har också gjort ett flertal intervjuer med många av de inblandade.

- Jag har träffat flera av de nu levande personer som var delaktiga i bordellhärvan, vänner till bordellmamman och politiker. Alla tangerar de historien på något sätt.

Deanne Rauscher var tidigare socialarbetare och har arbetat med vuxna missbrukare.

- Jag tänkte att jag skulle skriva en bok innan det är för sent. Jag har alltid drömt om att få gå på djupet med det här, säger hon.

"Folk är rädda"

Svårigheterna, enligt Deanne Rauscher, är att få personerna att berätta.

- Många är jäkligt rädda för att tala om hur det var. Det finns fortfarande mäktiga personer som fortfarande är aktiva, säger hon.

Enligt Deanne Rauscher är riksdagskvinnan ett trovärdigt vittne till de händelser som utspelades i bordellhärvans kölvatten.

Deanne Rauschers bok planeras ges ut i höst.

Läs också:

Johan Bratt