"Vår prognos var tyvärr fel"

NYHETER

HARPSUND

Säg godnatt till reformer och vallöften.

I går drog Bosse Ringholm ned rullgardinen för svensk ekonomi.

Det fattas 10 miljarder kronor i statskassan.

Foto: TOMMY MARDELL
inget att skratta åt Statsminister Göran Persson och finansminister Bosse Ringholm ler mot pressfotografernas kameror på trappan till Harpsund - trots de dystra besked om Sveriges ekonomi de just levererat: inga reformer, ökad arbetslöshet och troligen nya skattehöjningar.

- Vi har två områden med galopperande kostnader, sjukförsäkringen och sysselsättningen. Huvuduppgiften är att bromsa de ökade kostnaderna på 10 miljarder, säger Bosse Ringholm.

Kan du hålla vallöftet om höjt tak i sjuk- och föräldraförsäkringen?

- Jag kan inte svara på den frågan förrän jag vet hur vi lyckats med att dämpa kostnaderna för sjukförsäkringarna. Det är en miljardreform. Men vi har inte uteslutit möjligheten, det beror på hur framgångsrika vi är.

Finns det några reformer som är heliga?

- Utgiftstaket är heligt. Det måste vi klara. När det gäller övriga reformer beror allt på hur vi klarar sjukkostnaderna. De pengar som vi redan skickat ut till kommunerna i år för att till exempel anställa lärare kan vi inte ringa och säga att de ska betala tillbaka, det är inte realistiskt.

Hur kunde prognoserna slå så fel?

- Alla prognosmakare gjorde ungefär samma bedömning som regeringen. Den syn vi hade då var rimlig, men vi hade fel tyvärr.

Motvilligt tog sig även statsminister Göran Persson ut på Harpsundstrappan. Inte heller han ville erkänna att regeringen skönmålat prognoserna.

- Vi hade inte fel, vi ligger hyfsat rätt, säger Göran Persson.

Jessica Ritzén