"Vi skrek: Släpp inte spädbarnet"

Sju skadade efter branden i Åmål i går

NYHETER

ÅMÅL

Av huset återstår en ruin. Av de 18 människor som bodde där är sju skadade, men alla lever.

– Där uppe bodde vi, säger Katarina Feki.

Hon huttrar i kvällskylan.

Foto: UFFE NYLÉN
DAGEN EFTER BRANDEN Katarina Feki, Linn Johansson och Vahap Günel framför resterna av hyreshuset. Katarina lyckades ta sig ut ur huset med hela familjen.

I går kväll mötte Katarina Feki två av dem som försökte hjälpa till vid räddningsarbetet, Linn Johansson och Vahap Günel.

Katarina, 10-åriga dottern Selma och sambon bodde på tredje våningen, bara några meter bredvid den lägenhet där mamman och barnen fanns. Selma och sambon sov.

– Jag varvade ner med dataspel, säger Katarina.

Plötsligt hörde hon en smäll, tittade ut och såg att det brann i uppgången bredvid.

Linn och hennes familj låg och sov tvärsöver gatan, Vahap sov i sin lägenhet i samma fastighet. De vaknade av skrik och ljudet av krossat glas.

Fick tag i en stege

Vahap sprang ut och lyckades få tag i en stege.

– Men den räckte inte ända upp, det fattades en och en halv meter. Det kanske hade gått, men mamman hade panik, hon kunde inte.

Mamman höll sin äldsta dotter framför sig och flickan hade sin syster i famnen. Mannen låg på taket för att försöka få ut dem uppifrån, men nådde inte.

– Flickan höll babyn och skrek "Ta emot barnet". Vi skrek "Släpp henne inte!", berättar Linn Johansson.

Åmåls deltidsbrandkår var framme efter 6-7 minuter. När brandstegen var rest kunde en brandman ta emot spädbarnet och nästa man tog med 11-åringen. Men deras mamma klarade det inte.

– Hon var nyopererad och hade branden bakifrån. Hon var inte så rörlig och något gick snett helt enkelt, säger brandbefälet Leif Larsson.

Halkade på stegen

Vittnen säger att kvinnans hår fattat eld. Hon halkade troligen till på stegen och föll ner på marken. I samma ögonblick kom en explosion av rökgaser från det fönster hon nyss stått i.

Den 33-åriga mamman vårdas på Linköpings lasarett, med svåra brännskador och benbrott. Hennes tillstånd är allvarligt men stabilt.

Lena Olsson