23 år och redan pensionssparare

Allt fler unga tänker på sin ålderdom

1 av 2 | Foto: STEFAN JERREVÅNG
Satsar långsiktigt Anders Rönnberg är 23 år gammal och lägger redan undan 100 kr i månaden till sin framtida pension. Något som allt fler ungdomar gör.
NYHETER

Vid årsskiftet började Anders Rönnberg, 23, spara till sin ålderdom.

Han är en av allt fler ungdomar som nu gör det - drygt sex gånger fler än bara för fyra år sedan.

- Hundra kronor i månaden, det kan jag avvara utan att behöva lägga ner alltför mycket tid på att följa utvecklingen, säger han.

Anders Rönnberg jobbar som skivsäljare i en butik i Stockholm.

Fram till helt nyligen hade han ingen tanke på att börja pensionsspara.

Det var inget han pratade med föräldrarna om eller i kompiskretsar.

- Det är ingen rolig grej, men kanske nödvändig. Och så tjatade dom på mej på min bank. Sedan blev det någon typ av allemansfond, lågrisk, tillväxtbransch.

"Jag har inte råd"

Några dörrar bort från Anders Rönnbergs butik jobbar Liselott Olovzon, 23, som säljare i en klädaffär. Hon skulle gärna pensionsspara om hon bara kunde.

- Jag har inte råd. Jag är timanställd och skulle behöva tjäna 5 000-6 000 mer i månaden än jag gör nu. Jag måste leva för vartenda öre, säger Liselott.

Enorm ökning

- Men jag tycker också att man kan vänta lite, tills man gått klart en utbildning, innan man börjar pensionsspara.

När Föreningssparbanken 1999 gjorde samma analys var andelen ungdomar mellan 19 och 24 år som pensionssparade bara sex procent.

Men i den rapport Föreningssparbanken i går presenterade över de svenska hushållens ekonomi, uppger 39 procent av 1 100 unga mellan 19 och 24 år att de pensionssparar.

- Det är en enorm ökning. Men det har ju också pratats och skrivits mycket om pensioner sedan 1999, säger Ylva Yngvesson, chef för Institutet för privatekonomi.

Hon tror också att banker och försäkringsbolag mer aktivt än tidigare tagit upp frågan med ungdomar.

Pengar på banken

Ungdomarna är dessutom mycket aktiva när det gäller aktier och kapitalförsäkringar. 40 procent äger aktier och en fjärdedel har en kapitalförsäkring.

Dessutom tycker 43 procent att ett lämpligt sparkapital på banken är 100 000 kronor.

Det är också vad nästan var femte av dessa 1 100 ungdomar redan har.

- Det är en väldigt hög siffra eftersom alla i de här åldrarna inte bara fått arv. Men en hel del har sparat i fonder till sina barn eller barnbarn ända sedan de var små, säger Ylva Yngvesson.

Leif-Åke Josefsson