11 döda i israelisk pansarattack i Gaza

Israel hämnas bombdådet i Haifa

1 av 3 | Foto: AP
Hustrun till Mohammed el Byari, 60, gråter efter att hon identifierat sin man på Shifa-sjukhuset i Gaza city. Han var en av elva dödsoffer i den israeliska motattacken på torsdagen.
NYHETER

Israeliska stridsvagnar trängde natten mot torsdagen in i flyktinglägret Jabaliyya i Gazaremsan. Minst 11 människor dödades och fler än 100 skadades, uppger AP. Attacken sågs som ett svar på onsdagens självmordsattack i Haifa, som krävde 15 människoliv.

I Betlehem på Västbanken dödades ytterligare en palestinier i en eldstrid med israeliska soldater.

Stridsvagnar understödda av attackhelikoptrar trängde in i Jabaliyya och häftiga strider utbröt. Sjukhuskällor uppgav att en 60-årig man dödades av en av de sju missiler som avfyrades från helikoptrarna. En annan man sköts ihjäl under eldstrid med de israeliska soldaterna medan en tredje avled av sina skottsår när de israeliska styrkorna började dra sig tillbaka efter det fem timmar långa intrånget, rapporterade AFP.

Minst 20 människor skadades under striderna. Tre av dem fanns i ett hus som träffades av en missil.

Hårda strider

Kraftig eldväxling och explosioner skakade lägret. Vittnen såg beväpnade palestinier placera ut minor framför de framryckande stridsvagnarna och andra besköt de israeliska styrkorna med pansargranater från området kring FN:s hjälpstation.

Flyktinglägret Jabaliyya har runt 90 000 invånare och ligger strax norr om staden Gaza. Det är känt som hemvist för många militanta islamister.

Den israeliska attacken följde på onsdagens attentat i den israeliska hamnstaden Haifa. Minst 15 människor dödades när en självmordsbombare sprängde en lokalbuss.

Säkerhetskabinettet i möte

Dådet kom två månader efter den senaste stora palestinska attacken, dubbelbomben i Tel Aviv den 5 januari då 25 människor dödades.

På kvällen sammankallade premiärminister Ariel Sharon för första gången den nya regeringens ''säkerhetskabinett'', för att diskutera israeliska motåtgärder. Regeringens innersta krets beslöt att intensifiera de militära insatserna mot palestinska ''terroristceller'' och spärra av Västbanken till på söndag, uppgav israeliska säkerhetskällor.

Ett id-kort tillhörande en palestinier från Hebron på Västbanken hittades i bussvraket efter Haifaattacken och på onsdagskvällen grep israeliska soldater mannens far och två bröder. Självmordsbombaren identifierades av grannar som en 21-årig Hamasaktivist, som inte synts till på flera dagar.

Aftonbladet igår:

TT-Reuters