Världens ögon riktas mot Hans Blix

I morgon presenterar han inspektörernas rapport för FN

NYHETER

NEW YORK

På fredagen kliver chefsvapeninspektör Hans Blix in i rampljuset igen.

Inför FN:s säkerhetsråd kommer den 74-årige svensken att tala om inspektionerna i Irak och ge rådet en lista på olösta nedrustningsfrågor.

– Det är full fart, konstaterar han i en TT-intervju.

Foto: AP
Hans Blix känner ingen press inför morgondagens framträdande i FN, säger han.

Vårt samtal sker kort efter det att Blix talat inför FN:s journalistklubb, där han bland annat sagt att han tänker presentera en lista över olösta nedrustningsfrågor på fredag. På sitt kontor på 31:a våningen i FN-huset vidareutvecklar han ämnet:

– Vi har klumpat ihop dem till 29 grupper av frågor. De är av varierande tyngd och de flesta anser att de som gäller mjältbrand, nervgiftet VX och missilerna är bland de viktigaste. Men det finns många andra kemiska och biologiska medel som vi är intresserade av.

Under mars ska de viktigaste frågorna väljas ur listan. Uppgiften att ta fram listan finns i resolution 1284 som skapade Unmovic 1999.

Blix inser naturligtvis att om USA och dess allierade går till anfall inom en snar framtid finns det ingen tid att lösa nedrustningsfrågorna.

''Misslyckande''

Själv säger han att det inte är hans jobb att ta ställning till om det är motiverat att gå till attack just nu.

– Men det är klart att det är ett misslyckande för hela det internationella samfundet om man inte kan lyckas med en nedrustning med hjälp av inspektion som verifikation. Det är eländigt.

Hur bra samarbetar Irak i dag?

– När det gäller förstörelsen av missilerna samarbetar de ganska bra. De känner det säkert som ett bittert piller men samtidigt är de ju medvetna om att det är den åtgärd som mest visar för världen att de samarbetar.

– De är också oerhört intensiva i att försöka övertyga oss om att de gjort sig av med all mjältbrand och VX, men det är svårare för dem.

Promenad

Hans Blix arbetsdag börjar med radionyheter klockan sju på morgonen hemma i lägenheten i närheten av FN-skrapan. Därefter läser han New York Times i en halvtimme innan han talar med sin fru som bor i Sverige. Så promenerar han till kontoret där han brukar bli kvar till sju-åttatiden på kvällen. Ofta fortsätter han att jobba hemma, möjligtvis med paus för matlagning eller samtal med sina två söner.

Under intervjun ger Blix ett rappt och underfundigt intryck. Till skillnad från vad många tror, säger han att han inte känner press inför fredagens framträdande – varken från USA eller något annat land.

Från Blix kontor breder ett landskap av skyskrapor ut sig utanför fönstret, på väggen sitter flygbilder av Bagdad och på skrivbordet ligger telefonlappar från ett antal utrikesministrar, FN-ambassadörer och president Bushs rådgivare i nationella säkerhetsfrågor Condoleezza Rice.

– Jag ska tala med Condoleezza Rice om en kvart och våra samtal brukar vara mycket civiliserade. De har sina åsikter och jag har mina men jag har aldrig känt någon otillbörlig påtryckning.

Vad driver dig?

– Viljan att nå resultat och nedrustning. I varje fall inte någon karriärlystnad – den har jag bakom mig.

Slutsats

Formellt sett ska Blix på fredagen presentera Unmovics kvartalsrapport. I skriftlig form var den färdig redan för en vecka sedan – men därefter har mycket hänt.

– Dels har vi i Irak kommit igång med förstörelsen av (al-Samoud 2-) missilerna. Dels har irakierna tagit en hel del initiativ till åtgärder som kan klara upp frågetecken, säger han.

I den skriftliga rapporten står att nedrustningen hittills varit begränsad och att ''det är svårt att förstå varför ett antal åtgärder som genomförs nu inte har vidtagits tidigare''. Frågan på mångas läppar är om Blix kommer att ändra den slutsatsen till på fredagen.

– Det är ju fortfarande så att det Irak gör hade de kunnat göra tidigare, säger han med ett snett leende.

– Men sedan förra måndagen har de gjort ganska mycket och det måste man naturligtvis registrera. Folk längtar så oerhört efter att jag ska ge antingen grönt eller rött ljus. Verkligheten är inte så. Det är säkerhetsrådet som bedömer.

Läs också:

Christina Magnergård Bjers/TT

ARTIKELN HANDLAR OM