Två gripna för Tallinnmordet

18-åringar erkände att de mördade svensken

NYHETER

TALLINN/KRAMFORS

Polisen i Tallinn har gripit två personer misstänkta för inblandning i mordet på en 34-årig svensk turist för snart två veckor sedan.

  Båda de gripna är i 18-årsåldern och har enligt estländska polisen erkänt att de mördade svensken.

- Det var vittnesuppgifter och annan information vi samlat in om mordet som gjorde att de pekades ut, säger Risto Pullat, informationsansvarig vid Tallinnpolisen, till TT.

  Polisen kom 18-åringarna på spåren sedan svenskens mobiltelefon hittats.

  Enligt polisen fanns också några av den mördade 34-åringens personliga tillhörigheter hos de gripna som är hemmahörande i Tallinn.

  Den ene av 18-åringarna greps under onsdagen medan kamraten greps på torsdagseftermiddagen.

  - Ingen annan är misstänkt för att vara inblandad i mordet, säger Risto Pullat.

Husrannsakan

  Husrannsakan har gjorts hos båda de gripna, men resultatet av denna är ännu så länge hemligt.

  Det var under en semesterresa till den estniska huvudstaden som den 34-åriga Kramforsbon på fredagskvällen den 21 februari försvann från sitt resesällskap.

  Under en promenad hem från en restaurang gick 34-åringens kamrat för att besöka en toalett. När han lämnade gatan såg han några personer ta kontakt med 34-åringen och när han ett par minuter senare återvände var denne borta.

Hittades rånmördad

  Den 34-årige mannen hittades vid sextiden nästa morgon död på en gata i den äldsta delen av Tallinn. Alla personliga tillhörigheter var borta och han hade knivskurits i halsen.

  Under 1990-talet skedde en kraftig ökning av våldsbrottsligheten i Estland. Denna utveckling har under de senaste åren brutits, mycket tack vare effektivt polisarbete. Förra året begicks 31 mord i Tallinn, 28 av dessa klarades upp.

  Mordet på den svenske turisten ansågs av polisen som mycket allvarligt och spaningarna efter de skyldiga har varit intensiva.

  - Vi lovade att vi skulle lösa det här snabbt. Det var en hederssak för Tallinns mordrotel, säger Risto Pullat.

Tidigare artiklar:

TT