Bushs sista varning till Saddam

”Irak struntar i FN”

NYHETER

NEW YORK

President George W Bush gav i natt Irak den allra sista varningen - och riktade uppmärksamheten på svenske chefen för vapeninspektörerna Hans Blix.

En enda fråga vill världen ha svar på, säger USA:s president, och Hans Blix ska ge det svaret:

- Har Irak följt FN:s resolution - eller inte?

Foto: REUTERS
tv-tal i natt Klockan två i natt, svensk tid, höll president Bush en direktsänd presskonferens i Vita husets östra flygel. Han gjorde klart för USA, Irak och världen att ett krig mot Irak är nära. Enda chansen för fred är att Saddam Hussein lyder FN:s beslut om att förstöra alla massförstörelsevapen.

George W Bushs första presskonferens sedan i november, och hans andra någonsin på bästa tv-sändningstid, inleddes klockan 2.00 i natt, svensk tid i Vita husets östra flygel efter ett tio minuter långt anförande av Bush.

Vägde ord på guldvåg

Presiden Bush gav ett långsamt och allvarsamt intryck. Han vägde varje ord på guldvåg och gjorde ett aningen försiktigare intryck än vid tal ta de senaste veckorna.

Bush lade omedelbart tonviken på en kärnpunkt.

- Världen vill endast ha svar på en enda fråga av vapeninspektörernas chef (Hans Blix) när han i dag lägger fram en ny rapport inför FN:s säkerhetsråd:

- Har Iraks regim fullt och ovillkorligt samarbetat enligt resolution 1441 - eller har den inte?

"Medvetet bedrägeri"

Bush svarade själv negativt på frågan.

- Irak ägnar sig åt ett medvetet bedrägeri. Irak tränar och ger hemvist åt terrorister. Saddam Hussein har tidigare finansierat al-Qaida och andra terrororganisationer.

Bush förklarade egentligen att det bara fanns ett alternativ till krig.

- Det finns länder som talar om att Saddam Hussein kan gå i exil där. Det är jag nöjd med, så länge Irak nedrustar när han är borta.

I övrigt handlade det bara om att nedrusta - eller att med våld nedrusta. Och utan att ange ett datum lät Bush världen förstå att kriget är nära.

- Vi är i den sista fasen av diplomati. "Ge lite mer tid?" Saddam Hussein har haft 12 år på sig att nedrusta. Han har bedragit folk. Han försöker bara köpa tid, och jag förstår varför han har varit framgångsrik.

"USA är ett slagfält"

Anledningen till att Bush börjat jaga Iraks president är terrorattentaten den 11 september 2001.

- Den 11 september ändrade vårt tänkande om att försvara vårt land. Vårt land är ett slagfält. Massförstörelsevapen i händerna på terrorister kan spridas här.

- Vi måste röka ut de här al-Qaida-typerna. Och USA är inte ensamt, det finns många länder som förstår hotet från Saddam Hussein, säger Bush som upprepade gånger gjorde en självklar koppling mellan Iraks president och terrorism.

Intetsägande svar

När frågorna efterhand blev mer kritiska stakade sig Bush flera gånger och bjöd på långa intetsägande svar - utan att egentligen beröra den aktuella frågan.

Varför tror du att så många människor runt världen har en annan åsikt än du?

- Jag uppskattar att alla har en åsikt. Fria åsikter ska finnas, till skillnad från i Irak.

- Jag förstår att det finns folk som inte gillar krig. Jag gillar inte krig. Jag önskar att han hade lyssnat på världen och nedrustat.

Vad säger du om att du tar det här personligt. Senator Kennedy säger att din fixering vid Saddam Hussein gör världen till en farligare plats?

- Mitt jobb är att skydda Amerika. Folk kan lägga in en massa andra skäl. Mitt jobb är att skydda Amerika. Jag la handen på bibeln och svor eden.

Fredrik Virtanen

ARTIKELN HANDLAR OM