”USA får inte med sig säkerhetsrådet”

Anders Hellner om Hans Blix rapport i dag

NYHETER

Hans Blix rapport vidgar sprickan i säkerhetsrådet.

Samtidigt anser experter att ett krig nu rycker allt närmare.

– Om amerikanerna vill klippa till så har de argumenten nu. Men efter den här rapporten får man inte med sig säkerhetsrådet, säger Anders Hellner på utrikespolitiska institutet.

Hans Blix rapport inför FN:s säkerhetsråd var på samma tema som de senaste rapporterna. Samarbetet går framåt – men det är fortfarande inte tillräckligt bra.

Två sidor som tagit tydligast ställning:

USA, Storbritannien, Spanien och Bulgarien har i olika grad talat för ett anfall.

Frankrike, Ryssland, Syrien, Kina och Tyskland motsätter sig ett anfall och vill låta inspektörerna fortsätta sitt arbete.

De två lägren finner nu båda stöd i Hans Blix rapport.

– Han sa det man väntade sig. Att samarbetet har ökat är positivt för Irak och för Tyskland, Frankrike, Kina och Rysslands linje. Samtidigt är det uppenbart att man inte följer resolution 1441 fullt ut, säger Wolgang Hansson, Aftonbladets utrikespolitiske kommentator.

– Det blir förmodligen krig oavsett vad Blix kastar för köttben åt de olika hållen.

Anders Hellner, på utrikespolitiska institutet, menar att USA nu åter kan hävda att Saddam Hussein inte gör tillräckligt.

– Amerikanerna har rätt i att Irak inte uppfyller resolution 1441. Samarbetet har inte varit omedelbart och aktivt, utan man får slita ur dem det som nu händer, säger han.

Irak uppfyller inte resolution 1441

Anders Hellner tror att dagens rapport innebär ytterligare ett steg mot krig. Värmen gör att USA snart inte kan vänta längre.

– Det är svårt att se att man skulle resa hem och lämna Irak på det sätt det var innan man kom till regionen, säger Anders Hellner.

President George Bush sa i natt att man inte behöver FN-mandat för att anfalla Irak. Och Anders Hellner tror att amerikanerna aldrig känt att de behövt det mandatet.

– Förmodligen får man med sig FN efter ett krig. Det är svårt för Sverige och andra att säga att man inte vill vara med i återuppbyggnaden.

Wolfgang Hansson är inne på samma linje:

– På ett sätt är hela processen en charad. USA är inte intresserade av vad vapeninspektörerna får fram – man vill ha bort Saddam.

Viktigt få med sig FN

Samtidigt verkar Storbritannien nu söka en öppning för att få med sig säkerhetsrådet. Det uppges i kväll att man är beredda att lämna ett tillägg till den nya resolutionen – och ge Irak 10 dagar att lägga allt på bordet.

– Det är förmodligen USA beredd att gå med på. De tycker att det är viktigt att få med sig FN, men om man inte får det så slår man till ändå, säger Wolfgang Hansson.

Mattias Lundell