”Sabbatsattacker” mot bosättare

Minst sex döda: två israeler och fyra palestinier

NYHETER

JERUSALEM

Minst två israeler och fyra palestinier dödades på fredagskvällen när palestinierna gick till attack mot bosättningar i Hebron på Västbanken, uppgav israeliska armén.

Den mest dramatiska attacken skedde i Kiryat Arba i Hebron efter de judiska bosättarnas sabbatsbön vid Patriarkernas grav. Två förklädda palestinier lyckades då följa med bosättarna in i det hårt bevakade Kiryat Arba, som ligger på en höjd med utsikt över centrala Hebron.

Inne i bosättningen öppnade de eld och kastade granater. Ett stort militärpådrag strömmade snabbt till, och efter en längre strid var fyra personer döda - två bosättare, enligt uppgift man och hustru, och de båda palestinska gärningsmännen, uppgav armén.

En andra attack

En liten stund senare försökte ytterligare två palestinier ta sig in för att genomföra en liknande attack i bosättningen Nahal Negohot i södra Hebron. De sköts ihjäl av säkerhetsmän innan de hunnit göra någon skada, enligt israeliska etermedier.

För knappt fyra månader sedan, den 15 november, lyckades tre palestinier vid en liknande attack efter sabbatsbönen skjuta ihjäl hela tolv israeliska militärer, säkerhetsvakter och poliser utanför Kiryat Arba.

- Man hoppas ju att när det varit lugnt ett tag så ska det lätta upp, men det slogs i kras nu, sade Oscar Ljungberg, samverkansofficer på observatörsstyrkan Tiph (Temporary International Presence in Hebron) till TT på fredagskvällen.

Tiphs observatörer kommer från Danmark, Italien, Norge, Schweiz, Sverige och Turkiet, har funnits på plats sedan mitten av 90-talet och sett hur läget förvärrats mellan de några tusen judiska bosättarna och de över 100 000 palestinierna i Hebron.

Budskap till Arafat?

Tidigare på fredagen hade tre palestinier som anföll en israelisk militärkolonn i Gazaremsan dödats av israeliska soldater.

Israelisk tv sände direkt från Hebron under fredagskvällens drama, och bedömare kopplade under sändningen attackerna till att det inom några dagar ska väljas en palestinsk premiärminister.

Det finns gott om extrema palestinska element som är emot alla former av politisk utveckling, och fredagens attacker sågs delvis som ett budskap till den palestinske presidenten Yasser Arafat. Han har föreslagit Mahmud Abbas som premiärminister, och Abbas är känd för att förespråka ett mindre våldsamt palestinskt uppror, kombinerat med en dialog med Israel.

Henrik Samuelsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM