Polis svårt skuren: ”Jag ville inte dö”

Nu åtalas 38-åring för knivattack mot Stockholmspoliser

Foto: HASSE ROSENTHAL
De två poliserna var svårt medtagna efter attacken. Den ene förlorade medvetandet, den andre hade livshotande skador.
NYHETER

De två poliserna knivhöggs om och om igen av den psykiskt sjuke mannen.

Nu åtalas mannen – misstänkt för två mordförsök.

– Jag tvingade mig vara vid medvetande, eftersom jag inte ville dö där, säger polisen som sköt den misstänkte.

Den 38-årige, psykiskt sjuke mannen skulle ha hämtas för tvångsvård. Men när vårdarna kom vägrade han – och läkaren begärde polisassistans.

De två civilklädda kriminalinspektörerna fick i uppdrag att plocka in mannen från ett hotellhem i Stockholm. Det började som ett rutinärende, men slutade i ett kaos av blod.

Stacks flera gånger

I förhören berättar poliserna att mannen vägrade följa med, att han därefter höjde handen och slog mot den ene av dem. Polisen stacks flera gånger.

Hans kollega började då slå 38-åringen med batongen i huvudet och mot överarmen. Men slagen hade ingen effekt.

I stället fick polisen ta emot ytterligare stick – först då förstod han att han träffats av en kniv.

– Han har ju en kniv, skrek polisen, samtidigt som han började förlora medvetandet.

– Ja, jag vet ju det, svarade kollegan

I förhören berättar kollegan att mannen i det läget också började anfalla honom. Trots att han fortsatte slå med batongen kände han att kniven träffade flera gånger – och att det blev värre för var gång.

Livshotande skador

Polismannen drog då sitt vapen och sköt den misstänkte. Han träffade i axeln och mannen gick i golvet. Själv segnade han svårt blödande ned på sängen och lyckades till slut slå larm.

I förhören erkänner 38-åringen att han knivhögg poliserna, men förnekar brott. Han säger att han använde kniven i självförsvar. Mannens säger att den polis som senare sköt honom slog två gånger med batong före han använde kniven.

Rättsläkarintygen visar att både polismannen som sköt och 38-åringen hade livshotande skador. Den andra polisen stacks flera gånger, men hans skador bedömdes inte som livshotande.

På fredagen beslutade åklagaren att åtala 38-åringen. Han är misstänkt för två fall av mordförsök. Mannen är tidigare dömd för misshandel och olaga hot.

Mattias Lundell, Camilla Norström