"USA:s trupper ska sprängas"

Khalid Shaikh började tala i nattens förhör

1 av 2 | Foto: AP
förhörs på hemlig plats Khalid Shaikh Muhammed förhörs på en hemlig plats, troligen i Pakistan där han greps förra helgen. Varför han nu har börjat tala framgår inte av rapporten.
NYHETER

NEW YORK

Efter fem dagars intensiva förhör säger USA:s myndigheter att al-Qaidaledaren Khalid Shaikh Muhammed nu har börjat tala.

Han har avslöjat hemligheter om Usama bin Ladin och ett hot om att spränga amerikanska trupper i Kuwait.

Khalid Shaikh Muhammed förhörs på en hemlig plats, sannolikt i Pakistan där han greps under förra helgen av pakistanska myndigheter.

Tjänstemän inom USA:s försvarsledning säger till amerikanska medier att han har börjat avslöja "bitar" som är "värda att veta" - bland annat om Usama bin Ladin

"Använder inte tortyr"

CIA och andra amerikanska myndigheter tror att om det är någon som vet var al-Qaidaledaren befinner sig är det Shaikh Muhammed.

USA har upprepade gånger förklarat att de inte använder tortyr av krigsfångar.

Varför Muhammed börjat tala framgår inte av rapporterna. Det är inte troligt att han kan komma att få något sänkt straff med tanke på att han anklagas för att ligga bakom terrorattentaten den 11 september 2001.

Men de uppgifter som han har lämnat ska ha dubbelkollats och visat sig stämma.

Enligt CNN är det inte endast Usama bin Ladins gömställe som USA är på jakt efter. Viktigare är att dra ur information om planerade terrordåd.

FBI har länge trott att Muhammed är "besatt" av att detonera en så kallad "smutsig bomb" - en konventionell bomb som sprider radioaktivt material.

Misstankar finns om att en eller flera bomber ska försöka utlösas bland de cirka 250 000 soldater som är stationerade kring Irak.

- Det är en enorm oro, säger en USA-tjänsteman. Den möjliga måltavla som trupperna utgör är en oro i regeringen.

"Låt kriget börja"

Enligt Washington Post har Muhammed sagt i förhören:

- Låt Irakkriget börja, de amerikanska styrkorna kommer att vara måltavlor i deras baser i Golfen.

USA och Pakistan förnekar nu att två söner till Usama bin Ladin har gripits och skadats i Afghanistan.

- Internationella medier har skapat panik, sa en pakistansk minister.

Sanaullah Zehri, inrikesminister i den pakistanska provinsen Baluchistan, påstod att två av al-Qaidaledarens söner skadades och möjligen greps i en amerikansk-afghansk operation. Nio al-Qaidamedlemmar ska ha också dödats, hävdade Zehri, vars uppgifter förmedlades av bland andra tv-kanalen CNN.

- Vi har ingen information som kan styrka de uppgifterna, sa Vita husets presstalesman Ari Fleischer.

Fredrik Virtanen