Åklagaren sexmobbad

25-åring dömdes för "korsfästning" - åtalas igen

NYHETER

MALMÖ

Han är dömd till åtta års fängelse för att ha försökt korsfästa en 23-årig kvinna.

Nu åtalas han för sexuellt ofredande av åklagaren.

- Det handlar om grova anspelningar, säger den utsatta åklagaren, Katarina Lindström.

DÖMD TILL ÅTTA ÅRS FÄNGELSE I somras höll bröderna en kvinna och en man fångna. De slog kvinnan medvetslös med hammare och järnrör och försökte sedan korsfästa henne vid en planka. Nu åtalas en av bröderna för sexuellt ofredande av åklagaren.

På tisdag möter hon åter den 25-årige mannen i domstolen.

Han har överklagat sitt fängelsestraff till hovrätten eftersom han anser att straffet i tingsrätten var för hårt. Åklagaren vill däremot att han ska ha ett ännu strängare straff.

Då behandlas inte åtalet om sexuellt ofredande. Det drivs av en annan åklagare och kommer upp i en annan rättegång.

Slogs medvetslös

25-åringen är tillsammans med sin äldre bror dömd för flera fall av grov misshandel och olaga frihetsberövande. Under några dygn i juli förra året höll de en 23-årig kvinna och en 38-årig man som fångar i ett hus i Borlänge.

Kvinnan försökte de korsfästa vid en planka. Innan dess slog de henne medvetslös med hammare och järnrör.

- Jag vaknade av att de släpade mig nedför trappan till pannrummet, har hon berättat. De skrek att jag skulle dö och startade en motorsåg som de höll intill mitt ansikte.

- Den stannade. Då tog de fram hammare och spik. Och spikade fast mig vid en planka. Det gjorde fruktansvärt ont när de slog spiken genom min hand, vittnade hon.

Sedan domen i tingsrätten har bröderna suttit i häkte i väntan på rättegången i hovrätten. De har fullständiga restriktioner, vilket bland annat innebär att all post kontrolleras.

Åklagare Katarina Lindström har läst deras brevväxling med kompisar. Det har 25-åringen varit medveten om och i sina privata brev har han gjort tillägg avsedda för åklagaren.

Grova anspelningar

- Breven har haft avslutningar direkt avsedda för mig, berättar hon. Det har handlat om grova sexuella anspelningar.

- Jag känner mig visserligen inte speciellt sexuellt ofredad men hans anspelningar om vad han anser att jag ska göra med honom känns besvärande. Hans avsikt har uppenbarligen varit att kränka mig.

- Som åklagare måste man ha förståelse för hans situation - men jag anser att det måste bli stopp på detta. Därför anmälde jag honom.

Ärendet hamnade hos åklagare Mikael Hammarstrand i Gävle.

- Det här bör inte bakas in i det andra målet. Han ska ha ett speciellt straff för detta, säger han till Dala-Demokraten och åtalar därför mannen för sexuellt ofredande av Katarina Lindström.

Pelle Tagesson