Skandalen orsakade svensk regeringskris

NYHETER

Den egentliga skandalen inträffade först efter det att bordellmamman var dömd och satt i fängelse.

Det var då justitieminister Lennart Geijer pekades ut som en av kunderna.

Och att det fanns flera andra toppolitiker som besökt bordellen.

Det var i maj 1976 som polisen avslöjade och grep en då 45-årig kvinna som bordellinnehavare.

Bland kunderna fanns, enligt polisutredningen, den tidens kändisar: företagsledare, krögare, kulturpersonligheter och advokater.

Inte ett ord om toppolitiker.

De borgerliga partierna vann valet i september 1976 och Thorbjörn Fälldin blev statsminister.

Sex politiker nämndes

I sin hand fick han då av Olof Palme, valets förlorare och avgående statsminister, en promemoria skriven av rikspolischefen Carl Persson i augusti samma år.

I den pekas Lennart Geijer ut som säkerhetsrisk. Där fanns också fem andra politiker nämnda. En av dem var Thorbjörn Fälldin själv.

Ingenting händer på drygt ett år. I november 1977 skriver Dagens Nyheter i en stort uppslagen artikel att Lennart Geijer hade pekats ut som en säkerhetsrisk eftersom han umgåtts med en ung, prostituerad kvinna.

På justitiedepartementet arbetade då en ung kriminolog. Han hette Leif G W Persson. Han bekräftade för DN:s journalist att det fanns två promemorior från Carl Persson. Han hade läst dem båda och bekräftade att Lennart Geijer utpekats som säkerhetsrisk.

Funderade på att ta sitt liv

Leif G W Persson åkte bokstavligen ut i kylan. Han miste sitt uppdrag på departementet och det tog elva år innan han fick komma tillbaka.

I en intervju i maj 1988 berättade han för Aftonbladets dåvarande reporter Liza Marklund att han till och med funderat på att ta sitt liv under de här åren.

DN begick ett misstag. Tidningen skrev att promemorian från Carl Persson var skriven 1969. Fel årtal.

Därmed kunde Olof Palme dra i gång stora dementimaskinen. Och det gjorde han. DN la sig platt, bad Lennart Geijer om ursäkt och betalade ett skadestånd på 50 000 kronor.

Lennart Geijer hade hyllats mycket för sin insats som förhandlare i kapardramat på Bulltofta 15 september 1972, ett SAS-plan hade kapats, och nu var hans ära återupprättad.

Sedan blev det tyst igen.

Fram till i maj 1978.

Då höll hela Sverige andan

Då avslöjade tv-programmet Studio S att det verkligen fanns en promemoria från 1976 och krävde papperen på bordet.

Thorbjörn Fälldin, statsministern, lovade att avslöja alla namnen på listan.

Fyra dagar innan han skulle gå upp i talarstolen och lägga fram namnlistan sa han i Dagens Nyheter att han övervägde att lämna toppolitiken.

Därmed befann sig landet i en ny regeringskris på grund av bordellaffären.

Den 9 maj, fyra dagar senare, höll Sverige andan. Thorbjörn Fälldin gick upp i talarstolen i riksdagen, läktaren var fylld av folk, kön ringlade sig ut på Drottninggatan, pressläktaren var fullbesatt. Alla väntade på Fälldins avslöjanden. Han sa:

"Jag vägrar sprida rykten"

- Jag kunde på rak arm konstatera att en lögn fanns med i promemorian. Jag fann nämligen att mitt eget namn fanns med bland de uppgivna kunderna.

- Jag avser inte att medverka till otillbörlig ryktesspridning genom att uppge något av de andra namnen.

Per-Iwar Sohlström