Saddam kräver: Häv sanktionerna mot Irak

Säger att han nu samarbetar med FN

NYHETER

Nu sätter Saddam Hussein hårt mot hårt.

Irak pekar på att man samarbetar med FN – och kräver att sanktionerna mot landet hävs.

Lördagens besked kom efter ett toppmöte mellan Saddam Hussein och hans män inom det styrande Baath-partiet och det revolutionära rådet. Uppgifterna citeras av den irakiska statstelevision och brittiska BBC har tagit del av uttalandet.

Saddam Hussein säger att gårdagens rapporter från Hans Blix och Mohammed ElBaradei visar att Irak har uppfyllt alla de krav som FN ställt på landet. Saddam Hussein hävdar också att rapporterna avslöjar att USA ljuger när man säger att Irak har massförstörelsevapen.

– Blockaden mot Irak ska hävas totalt och fullständigt efter det att Amerikas motiv har avslöjats för världen och efter att Irak har hörsammat FN:s krav, säger Saddam Hussein i uttalandet.

En talesman säger, enligt AP, att Irak vill att samtliga sanktioner som införts efter Iraks invasion av Kuwait ska hävas. Och att Saddam Hussein nu vill se att hela mellanöstern – och då framförallt Israel – blir av med sina massförstörelsevapen.

Utspelet kommer dagen efter FN-inspektörerna Hans Blix och Mohammed ElBaradeis rapporter inför FN:s säkerhetsråd. Och irakiska tidningar skriver i dag att rapporten var så positiv att säkerhetsrådet nu borde överväga att häva sanktionerna. Enligt FN:s resolutioner hävs dessa först när FN kan slå fast att Irak helt saknar massförstörelsevapen och möjligheter att tillverka sådana.

Den irakiske talesmannen upprepade också Iraks försäkringar om att landet inte har några massförstörelsevapen.

Samtidigt återupptog Irak på lördagen arbetet med att förstöra sina missiler av typen al Samoud 2. I går vägrade man att för första gången sedan arbetet började att förstöra några robotar med hänvisning till att man arbetade i torsdags, som var en helgdag. Informationsminister Odai al-Taie uppger att sex al Samoud 2 missiler förstörs på lördagen.

Mattias Lundell