Manifestationer över hela världen

Mot könsdiskriminering, våld och inskränkta abortlagar

NYHETER

PARIS

Från Jerevan till Lissabon demonstrerade på lördagen - Internationella kvinnodagen - europeiska kvinnor mot könsdiskriminering, våld mot kvinnor, inskränkta abortlagar och det hotande kriget mot Irak.

I Paris deltog enligt polisen 10 000 personer i en protestmarsch mot våldet mot kvinnor och våldet i förortsgettona. I Warszawa brände demonstranter ett exemplar av den lag som förbjuder abort. Under parollen ''Våra kroppar, våra liv, våra rättigheter'' krävde de en starkare roll för kvinnorna i det konservativa, katolskt dominerade polska samhället.

Hundratals sorgklädda portugisiska kvinnor samlades till en manifestation i Lissabon för att protestera mot våldet i hemmen. Ett manifest, undertecknat av en rad framstående journalister och andra kändisar, lästes upp.

I Schweiz kritiserade utrikesminister Micheline Calmy-Rey den diskriminering kvinnor ofta stöter på när de söker arbeten utanför de områden som anses typiskt kvinnliga.

Arvet efter talibanerna

I staden Siirt i sydöstra Turkiet krävde ett tusental kvinnor lika rättigheter med männen och fullständig demokrati i Turkiet. Siirt står i centrum för hela Turkiets intresse just nu, eftersom där på söndagen hålls ett fyllnadsval som väntas ge regeringspartiet AKP:s ledare Recep Tayyip Erdogan en plats i parlamentet.

Internationella kvinnodagen uppmärksammades också i många asiatiska länder.

I Afghanistans huvudstad Kabul samlades 3 000 kvinnor för att diskutera kvinnans villkor i ett land som fortfarande lider av arvet från talibanerna. I grannlandet Iran uppmärksammades kvinnodagen för första gången sedan den islamiska revolutionen 1979. Mer än 300 kvinnor och ett 50-tal män deltog i ett möte i en park i Teheran, där de protesterade mot de lagar som diskriminerar kvinnorna på arbetsmarknaden och i rättsväsendet, liksom vid skilsmässor och arv.

I Thailand planerade kvinnorättsaktivister att överlämna en skrivelse till premiärminister Thaksin Shinawatra med krav på bättre villkor för arbetande kvinnor, men de vägrade att fullfölja aktionen när de togs emot av en lägre tjänsteman.

Indisk kvotering

Kvinnliga parlamentsledamöter från flera partier i Indien uppmärksammade kvinnodagen genom att blåsa nytt liv i en sju år gammal proposition som föreslår att kvinnor garanteras en tredjedel av platserna i parlamentet.

Premiärminister Atal Behari Vajpayee har uttryckt sitt fulla stöd för förslaget, som enligt planerna ska läggas fram inom den nuvarande mandatperioden.

I Zimbabwe blev Internationella kvinnodagen ytterligare en påminnelse om det förtryck som präglar landet.

Åtminstone 23 kvinnor greps i landets näst största stad, Bulawayo, när de deltog i en demonstration för att fira kvinnodagen, sade talesmän för oppositionspartiet MDC.

Även i övriga delar av landet slöt kvinnor upp i protester mot vad de kallade ''misshandeln'' av kvinnor. Enligt människorättsorganisationer får landets kvinnor klä skott för de ekonomiska och politiska problem som plågar Zimbabwe.

TT-AFP