”Fredscirkel” runt Vita huset

Tusentals kvinnor demonstrerade i USA

NYHETER

NEW YORK/WASHINGTON

Tusentals kvinnor i USA demonstrerade på lördagen, Internationella kvinnodagen, sitt stöd för fred och motstånd mot den amerikanska regeringens långt gångna planer på krig mot Irak.

I Washington strömmade kvinnor till för att i vårvädret bilda en cirkel runt Vita huset.

Tusentals kvinnor klädda i rosa och sjungande Give peace a chance samlades kring presidentpalatset Vita huset, rapporterade AFP från den amerikanska huvudstaden. Många bar ballonger eller plakat och gjorde fredstecken. Arrangörerna hade på förhand sagt sig hoppas på minst 5 000 deltagare där.

En grupp unga flickor ledde demonstrationen, följd av äldre kvinnor som sjöng protestsånger från ett lastbilsflak. Polisen spärrade av Vita husets huvudingångar medan demonstranterna cirklade runt byggnaden efter att ha tågat åtskilliga kilometer genom Washington.

- Vi är här för att världen ska veta att det finns amerikanska röster som motsätter sig krigshetsen, sade Shira Keyes, en av deltagarna vid Vita huset.

Omringat av kärlek

- Det kommer så mycket ilska och rädsla därifrån. Det kanske blir bättre om vi omringar det med glädje och kärlek, trodde Jodie Evans, en av arrangörerna bakom den kvinnoledda protesten, till TT.

Evans jobbar för Code Pink, en organisation som uppmuntrar kvinnor att stå upp och protestera mot ett USA-lett krig mot Irak. Förutom cirkeln runt Vita huset arrangerade Code Pink ett stormöte och en marsch i Washington.

Evans sade sig vara extremt orolig över USA:s krigsplaner men glad över att fredsrörelsen växer dag för dag. Själv är hon dokumentärfilmare till vardags, men sedan i september har hon arbetat för fred.

- Då var vi fyra personer som stod utanför Vita huset, sade hon.

En annan av arrangörerna, Gopal Dayaneni, sade att protestaktionen vid president George Bushs palats präglades av ilska mot det planerade Irakkriget men också av en hoppfull stämning.

''Lyssnar inte''

Skådespelerskan Janeano Garofalo sade enligt AFP före sitt tal vid stormötet i Washington att Bushregeringen varken lyssnar på den amerikanska allmänheten eller på USA:s allierade utomlands.

- De lyssnar bara inte. De lyssnar inte på kongressen, de lyssnar inte på det amerikanska folket. Det enda de lyssnar på är den egna inre kretsen, sade Garofalo till nyhets-tv-kanalen CNN.

Enligt Jodie Evans var fredsmanifestationer planerade i 40 amerikanska städer på Internationella kvinnodagen, bland dem en kvinnodemonstration för fred mittemot FN-huset i New York. Fler fredsprotester väntades under söndagen.

United for peace, den paraplyorganisation som arrangerade de stora fredsmanifestationerna i USA i mitten av februari, håller sin nästa stora demonstration den 22 mars i New York.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM