De hann inte se stupet

Fem skadade i skoterolycka - körde fel i dimman på fjället

NYHETER

Skoterföraren körde fel i den täta dimman. Och upptäckte stupet för sent.

Efter honom kom ytterligare fyra skotrar. Alla rasade nerför klippväggen.

Fem personer fördes till sjukhus.

HADE INTE EN CHANS F em skotrar missade i den täta dimman skoterleden och körde i hög fart nerför ett stup på Gitsfjället i Dorotea kommun i går. Fem personer, bland annat två flickor i 16-årsåldern, fick föras till sjukhus. En person skadades allvarligt. Grafik: PAUL WALLANDER

Larmet kom till polisen strax efter klockan ett i går eftermiddag. En manlig skoterförare som färdades på Gitsfjället i Borgafjäll i Dorotea kommun körde av misstag av leden och ut på en brant sluttning.

I den täta dimman var det omöjligt att se stupet. Men mannen hade änglavakt och klarade fallet oskadd.

Fler kom efter

Då hörde han motorljud och insåg att fler skotrar var på väg mot samma brant. Han hade ingen möjlighet att varna dem. Han blev vittne till hur ytterligare fyra skotrar körde över klippkanten.

- De har kört med full fart ut och rasat ner, säger Ebbe Nyberg, vakthavande vid Västerbottenpolisen.

Sju personer och två hundar var ombord på de fyra skotrarna.

Åkte snowboard

Bland dem två män i 40-årsåldern och deras två döttrar i 16-årsåldern. Flickorna åkte snowboard uppe på fjället.

Den första föraren lyckades larma polis och försökte sedan hjälpa de skadade. Först tre timmar senare hade fjällräddningen lyckats lokalisera och ta sig till olycksplatsen, som låg flera kilometer från närmaste väg.

- Vi såg skotrar och pulkor som låg i sluttningen. Det var rena hällan de hade kört över. Det lägger sig ingen snö under - och då är det brant, säger Torbjörn isaksson, gruppchef vid fjällräddningen i Borgafjäll.

Räddningsaktionen uppe på fjället var omfattande. Sju man arbetade i drygt fem timmar i de svåra väderförhållandena.

En hund dog

En ambulanshelikopter tog de tre svårast skadade, två män i 40-årsåldern och en kvinna i 20-årsåldern, till Lycksele lasarett. Där vårdas de för rygg- och nackskador. För två av dem betecknades skadorna i går kväll som lindriga. De två 16-åriga flickorna fördes till Dorotea sjukhus med lättare skador.

Två personer klarade sig oskadda. En av hundarna dog direkt i kraschen.

Fatima Johansson