"Drottningen är alkoholist"

Det kungliga jättebråket som skakar Holland

1 av 2 | Foto: REUTERS
Ofta i hatten Drottning Beatrix påstås ha svåra alkoholproblem. Detta uttalande av hennes systerdotter har vållat en så stor skandal i Holland att nu regeringen gripit in för att försvara kungahuset.
NYHETER

BERLIN

Drottning Beatrix beskylls av sin systerdotter att vara svårt alkoholiserad.

Striden mellan medlemmarna i den holländska kungafamiljen är nu så våldsam att regeringen gripit in för att stoppa den.

Stridens huvudperson är prinsessan Margarita, 30, dotter till drottningens lillasyster Irene. Hon har de senaste veckorna gått ut i pressen och påstått att hon och hennes man Edwin de Roy van Zuydewijn i flera år blivit avlyssnade och fått sin post kontrollerad av den holländska säkerhetspolisen. På order av sin moster - drottning Beatrix.

Börjar bli trovärdig

Först förnekades allt från officiellt håll.

Men nu har så många vittnen trätt fram och styrkt Margaritas uppgifter att historien börjat bli trovärdig.

Margarita påstår också att drottning Beatrix också ligger bakom en rykteskampanj som medfört att hennes mans firma förlorat tiotals miljoner kronor - eftersom kunder inte ville handla med ett företag som drottningen ville bojkotta. Förra veckan möttes drottningen och hennes systerdotter för att tala ut. Nu säger Margarita att hon spelade in samtalet - och att drottningen gjorde skandalösa uttalanden som skulle skaka den holländska monarkin - om de blev kända.

Bakgrunden till striden är att Margaritas mamma blev utstött av kungafamiljen då hon gifte sig med en österrikisk prins 1964 och konverterade till katolicism.

Fastän prinsessan Irene skilde sig 1981 nekade drottningen att återuppta henne i familjen. Irenes fyra barn har därmed ingen rätt till kungliga titlar.

Bitter fiendeskap

Margarita har sin prinsesstitel enbart därför att hennes morfar var tysk prins. Mellan systrarna Irene och Beatrix har fiendskap varat i många år.

Nu kommer Irenes dotters hämnd. I flera intervjuer har hon gjort avslöjanden om skandaler i kungahuset.

Hennes moster drottning Beatrix, 65, som blev änka i oktober 2002, har svåra alkoholproblem.

Drottningens pappa, prins Bernhard, 91, hade i 20 år ett förhållande med sin sekreterare Cockey Gilles. De fick två barn.

Drottning Beatrix försökte på alla sätt stoppa äktenskapet mellan sin äldste son kronprins Willem Alexander, 35, och hans argentinska kärlek Màxima. Hon ansåg att Màxima hade "för svag karaktär".

Blir inte trodd

I fredags uttalade sig den nederländska regeringen om bråket.

- Systerdotterns påståenden kan inte bevisas, sa statsministern i tv.

Problemet är att få tror honom.

Asbjørn Svarstad

ARTIKELN HANDLAR OM