De säljer - på rädsla för krig

På uppvisningen i Kuwait bjuds vapen, missiler och bomber

1 av 3 | Foto: PETER KADHAMMAR
LIKNAR MEST EN MARKNADSPLATS Två gånger i månaden har tjeckerna uppvisning i Kuwait City. I samarbete med USA och Europa bjuds vapen, missiler och bomber ut. Samt skydd mot samma vapen.
NYHETER

KUWAIT CITY

Kapten Petr Vohralik pratar med hög röst och magstöd, som en sann militär, men också som en försäljare på en marknad:

- Här har vi en fyrhjulsdriven bil med utrustning för att spåra kemiska stridsmedel!

- Och om ni behagar flytta er något åt vänster så kan ni beskåda ett mobilt laboratorium, topputrustat, det klarar alla eventualiteter.

En grupp filippinska diplomater följer efter Vohralik. Ibland viskar de sinsemellan, men mest filmar de med sina videokameror och antecknar.

- Utrustningen verkar bra. Och tjeckerna har resonabla priser, säger herr Tabangcura, "teknisk konsult" på filippinska ambassaden.

Två visningar per månad

Tjeckerna har haft minst två uppvisningar i månaden det senaste halvåret, officiellt för att informera pressen och allmänheten, men i verkligheten för potentiella kunder som herr Tabangcura.

De knappt 400 tjeckiska och 69 slovakiska soldaterna är här för att bistå USA i "Operation varaktig frihet". Och passar samtidigt på att göra affärer.

På parkeringen vid Kuwait Citys mässhall står pansarbilar, tankbilar, analysbilar, bilar för spårning av kemikalier, pumpar och mycket annat som kan behövas för att skydda sig i modern krigföring.

Dessutom står en grupp soldater i rad, iförda full skyddsutrustning mot kemiska och bakteriologiska attacker - täta dräkter av plast och gummi, och i den stekande solen kan besökarna bara se soldaternas svettiga, vädjande ögon.

Vapen i biståndspaketen

Mellanöstern är världens mest militariserade region. Medan USA och Europa predikar fred och stabilitet här, är samma USA och Europa i full färd med att pracka på alla automatkarbiner, bombplan, jaktplan, örlogsfartyg, ammunition, stridsvagnar, pansarvagnar, radaranläggningar, missiler och robotar.

Samt skyddsutrustning mot samma bomber, granater, kulor och missiler.

Det är inte ens nödvändigt att kunna betala.

En hel del av vapnen ingår i militära biståndspaket, vilket främst för USA är ett sätt att inte bara skaffa långvariga kunder utan också inflytande.

Iraks Saddam Hussein var en av mottagarna av amerikanskt militärt bistånd ända tills han invaderade Kuwait 1990.

Hundratals miljarder dollar

Efter det kriget talade dåvarande president Bush om en ny världsordning. Medan allmänheten tolkade detta som fred, blev verkligheten en annan.

Saudiarabien, till exempel, har de senaste tio åren köpt militär utrustning för 100 miljarder dollar.

Bara i år beräknas länderna i Mellanöstern och Nordafrika spendera 50 miljarder dollar på sina militära styrkor.

Därför är det inte konstigt att ett litet europeiskt land som Tjeckien, som har en lång tradition av militär industri, vill passa på nu när det ska bli krig.

- Vi hoppas att detta kan bli en start för våra affärer i regionen, säger överste Dusan Lupuljev.

De filippinska diplomaterna följer fortfarande efter kapten Vohralik som talar med hög röst och visar den ena tekniska finessen efter den andra.

- Vi har lyckats sälja en del gasmasker, säger överste Lupuljev. Men vi håller på att sy ihop större affärer med både Kuwait och andra länder.

Herr Tabangcura från filippinska ambassaden konfererar lågmält med sina medarbetare.

- Vi behöver dessa saker, säger han. Vi är också utsatta för terrorister. Men jag vet inte om regeringen har råd.

Läs också:

Peter Kadhammar