Här förbereder terroristen attackerna

Misstänks ha filmat mål inför 11 september

1 av 2 | Foto: AP
KAN TILLHÖRA AL-QAIDA Syriern Ghasoub al Abrash Ghalyoun tittar ut över New York från World Trade Center. Nu tror polisen i Madrid att han filmade flera amerikanska byggnadsverk för att rekognoscera inför attackerna den 11 september 2001.
NYHETER

Här poserar en misstänkt al-Qaidamedlem i World Trade Centers södra torn - fyra år före terrorattacken.

Filmen hittades vid ett tillslag mot en terroristcell i Madrid.

Spanska myndigheter tror att Usama bin Ladin granskat videofilmen inför attacken mot New York.

Den 29 minuter långa videofilmen visar syriern Ghasoub al Abrash Ghalyoun när han sommaren 1997 besöker World Trade Center och andra turistattraktioner i New York.

Ghalyoun greps i somras när spansk polis slog till mot en misstänkt terroristcell i Madrid.

Kopplingar till al-Qaida

Enligt spanska och amerikanska myndigheter har den spanska cellen kopplingar till toppmän inom al-Qaida och hjälpte till att finansiera kaparledaren Muhammed Atta inför attacken den 11 september.

Filmen visar det södra tornet från flera vinklar både från utsidan och insidan. Det norra tornet, som inte var öppet för turister, är filmat från alla håll på utsidan.

I filmen kommenterar Ghalyoun och en annan man vad de ser på arabiska:

- Vi är i tvillingtornen på Manhattan. Detta är vid ingången i det ena tornet.

Uppe på 110:e våningen i det södra tornet fokuserar kameran mot det norra tornet bort mot Hudsonfloden - samma väg som de kapade planen kom fyra år senare.

Spanska myndigheter hittade även filmupptagningar på Sears Tower i Chicago och Frihetsgudinnan under tillslaget i Madrid.

Nu misstänker FBI att filmerna användes som research inför al-Qaidas planerade attacker.

- Detta går genom märg och ben på mig. När jag såg videon första gången ville jag bara gråta, säger tidigare FBI-agenten Jack Cloonan till tv-bolaget ABC, som nyligen visat videon.

Han säger att filmen påminner honom om al-Qaidas attack mot amerikanska ambassaden i Kenya 1998.

Då sattes också byggnaden under övervakning flera år i förväg.

Granskades av bin Ladin

Spanska myndigheter uppger att en av Usama bin Ladins kurirer besökte cellen i Madrid fyra månader efter att Ghalyoun spelade in filmen.

Då ska filmen ha förts till Afghanistan där den granskades av bin Ladin.

Ghasoub al Abrash Ghalyoun, som är spansk medborgare, har åtalats i Spanien för inblandning i förberedelser till terrordåd men är frisläppt mot borgen.

Ghalyoun kommenterar genom sin advokat:

- Vi förnekar kategoriskt all inblandning i attackerna. Polisen har inte kunnat bevisa det på något sätt. Detta är en videoupptagning av en familj på semester.

Johan Edgar