Här köps ryskor av svenska män

Polisen gör inget för att stoppa handeln på landsbygds- bordellen

1 av 4 | Foto: Mattias Carlsson
65-åring tar med sig två kvinnor De ryska transportörerna har skjutsat tre kvinnor till en bar där ett tjugotal män, många berusade, väntar. Efter en knapp timme lämnar en man i 65-årsåldern baren tillsammans med två av kvinnorna. Tidigt på fredagsmorgonen körs kvinnorna tillbaka till bordellen.
NYHETER

KEMINMAA, FINLAND. Bakom taggtråden ligger bordellen där svenska och finska män kan köpa sex och städhjälp.

De fattiga kvinnorna prostituerar sig för familjens skull hemma i Murmansk i Ryssland. Många är gifta och har barn.

Handeln har pågått i flera år utan att polisen försökt stoppa den.

Först kommer kvinnorna. Den smutsgrå minibussen backar nästan in i porten och passagerarna behöver bara gå ett par meter innan de når sina rum. För mellan 500 och 1 500 kronor har de åkt 80 mil från Murmansk för att tjäna pengar på att prostituera sig.

- De lever i misär hemma och är ofta desperata eftersom de måste försörja sina barn. Några av dem är gifta och deras män vet vad de gör men struntar i det för att de själva är arbetslösa, berättar en rysk kvinna som vi träffar i Torneå.

Säljer sex och städning

Tidigare användes krypinnen i korridoren på gården Kapernaumi av flickor på ridläger eller av bärplockare.

I dag rymmer ladugården en landsbygdsbordell och utgör en av knutpunkterna för prostitutionen i de norra delarna av Sverige och Finland. Här kan man köpa sex och hit kan man ringa för att beställa sex.

Det går också att välja ut en kvinna för service i flera dagar. För rätt pris får köparen både samlag och städning.

- Man kan hämta en kvinna över helgen och då tar hon hand om allt, säger en man med insyn i verksamheten.

Finländaren som sköter Kapernaumis gård har tjänat många miljoner på de fattiga ryskorna. Men sedan det blev svårare för kvinnorna att få visum har han beklagat sig i pressen över att affärerna går sämre.

Färre kvinnor betyder mindre hyresintäkter.

- Nu kräver jag Finlands utrikesministerium på cirka en halv miljon kronor i skadestånd, säger han till Haparandabladet enligt Norrländska Socialdemokraten.

Samtidigt som de ryska kvinnorna packar ur minibussen försöker vi prata med bordellchefen om inkomstförlusterna, men han skakar på huvudet och går undan. När vi följer efter blir han arg och när han inser att vi är journalister pekar han mot porten.

Stämningen blir hotfull.

Vi jagas bort när han upptäcker kameran. Senare får vi rådet att inte försöka intervjua honom på gården igen eftersom han tidigare varit våldsam mot inkräktare.

När eftermiddagen mörknar kommer männen. Bil efter bil svänger av på rakan mot Kapernaumis gård och varje gång ett fordon passerar porten slås strålkastarnas bländstarka sken på. Bakom gården ligger mörk skog och ödemark inbäddad i djup snö.

Gårdsplanen på framsidan fylls snabbt. I bilarna väntar sexköparna - torskarna - på sin tur. Den här helgen finns sexton kvinnor från 20-årsåldern och uppåt i tjänst. En del av dem är över 50 år. För några veckor sedan bodde en mor och hennes 18-åriga dotter här och båda arbetade.

Männen kretsar runt dem

- Det är så förnedrande för dem, men jag förstår och jag tycker så synd om dem. De måste skaffa mat till sina barn och tycker inte att de har något val, säger en kvinna vi träffar.

Ett samlag kostar 500 kronor, en helnatt det tredubbla.

- Men priset sjunker ju äldre kvinnan är, säger en ryska.

Pengarna måste kvinnorna dela med transportörerna, hallickarna och inhysarna. Efter ett veckoslut kan kvinnorna ha någon tusenlapp att ta hem.

De ryska transportörerna bor en bit från bordellen. De får rycka in när någon beställt en kvinna och vid elvatiden på kvällen är det dags att skjutsa tre kvinnor till en bar. Där väntar ett tjugotal män, många är berusade, några stirrar på ryskorna. Bara några minuter efter att kvinnorna satt sig kretsar några av männen kring deras bord. En man i 65-årsåldern slår sig ned först. Efter en knapp timme försvinner han med två av kvinnorna.

Tidigt på fredagsmorgonen körs kvinnorna tillbaka. Först kommer bordellchefen ensam i en bil. I Mercedesen efter sitter kvinnorna i baksätet och under förmiddagen verkar de ha fått ledigt. Inte förrän efter lunch börjar trafiken.

Svenskar köper sex i smyg

I Sverige pågår könshandeln mer i skymundan.

- Eftersom det är förenat med vissa risker att köpa sex sker det i former där man undviker att bli upptäckt, säger kriminalinspektör Ola Backe, som kartlagt kvinnohandeln i Norrbotten.

Antingen kör de ryska transportörerna kvinnorna till gränsen i Torneå eller Övertorneå där svenskarna plockar upp och tar hem dem. Eller så åker svenskarna till en av bordellerna i Finland och köper sex på plats.

Så småningom etablerar många av dem kontakt med ett par kvinnor och byter telefonnummer med deras hallick så att de kan bjuda in kvinnorna direkt.

Svenskarna har under senare tid fått en viktig roll som inhysare för att kvinnorna över huvud taget ska komma in i Finland. De tuffare visumkraven kan kringgås genom att kvinnorna får personliga inbjudningar av någon i Sverige.

En svenskregistrerad BMW kör genom grinden på Kapernaumi. Bilen ägs av en kvinna i Luleå. Vid ratten sitter hennes 50-årige make.

- Svenskarna står i högre kurs hos kvinnorna för de betalar mycket bättre, förra helgen skröt några av dem att de tjänat 1 000 dollar, säger en person vi träffar i norra Finland.

"Det är vidrigt"

Mannen i BMW:n vill inte prata med oss.

- Det är så vidrigt att det får fortsätta. Problemet är att polisen inte tillsätter resurser. Då blir det väldigt jobbigt för oss som arbetar mot trafficking och prostitution. Dessutom tycker en del gubbar att de gör en social insats eftersom tjejerna får tjäna pengar, säger Mildred Hedberg vid Kvinnojouren i Luleå.

En man vi talar med bekräftar bilden. Han betonar att han aldrig köpt sex, men att han inte har något emot att andra gör det.

- Det är väl inget att bry sig om, alla tjänar ju på det. Jag fattar inte varför en del kvinnor är så upprörda över det, säger han.

Någon har ringt till Kapernaumi. Två kvinnor går ut till stora vägen, väntar och röker en cigarett innan en bil saktar in och hämtar upp dem.

9 av 10 prostituerade är gifta

Camilla Norström