Nordkorea provsköt kryssningsrobot

i Japanska havet

NYHETER

TOKYO/SEOUL (TT-AFP)

Nordkorea provsköt på måndagen en robot, meddelade en japansk regeringstalesman.

Enligt talesmannen landade roboten i Japanska sjön utanför Nordkoreas kust.

Även Sydkoreas regering bekräftade provskjutningen.

Enligt Japans försvarsdepartement rörde det sig om en landbaserad robot, i likhet med den som Nordkorea provsköt den 24 februari.

Ett nytt robottest var väntat. Japan, Sydkorea och USA var alla beredda på robotprovet sedan Nordkorea utfärdat förbud mot trafik i en zon i Japanska havet 8-11 mars, rapporterar Reuters.

-Vi anser inte att detta utgör något omedelbart hot mot vårt lands fred och säkerhet, sade Japans försvarsminister Shigeru Ishiba i parlamentet kort efter det nordkoreanska robotprovet.

Det japanska utrikesdepartementets talesman Hatsuhisa Takashima sade till Reuters att Japan ''förstått att det inte rör sig om en ballistisk missil och att den inte anses vara ett direkt hot mot Japan''. Men han tillade:

-Vi anser inte att detta är särskilt bra i ljuset av den ganska labila situation som Nordkoreas nukleära utveckling har skapat.

Roboten lyfte vid lunchtid på måndagen lokal tid - cirka klockan fyra natten till måndagen svensk tid. Den var landbaserad och avsedd att träffa fartyg till havs enligt talesmannen i Tokyo.

Roboten flög elva mil i nordostlig riktning och tros ha landat utanför Nordkoreas kust.

USA:s försvarsdepartement hävdade att Washington inte oroas speciellt av det senaste testet.

Nordkorea sköt iväg en liknande robot avsedd för mål till havs den 24 februari. USA tycktes inte heller då nämnvärt oroat.

Den nordkoreanska robotövningen gav emellertid finansmarknaden skrämselhicka. Det blev extra oroligt på den sydkoreanska börsen sedan en Seoul-baserad tankesmedja dessutom uttryckt farhågor om att en utdragen Nordkoreakonflikt och ett eventuellt Irakkrig kan komma att sänka vinstprognoserna i landet, skriver Reuters.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM