Malta sa ja till EU

Liten marginal för ja till medlemskap

Foto: AP
Ja-sidan viftar med flaggor i St. Andrews på Malta.
NYHETER

BRYSSEL

Malta blev på söndagen det första av tio kandidatländer som sade ja till EU-medlemskap i en folkomröstning.

Marginalen var dock liten och kampen är inte över på Medelhavsön.

Trots att resultatet från lördagens folkomröstning inte var klart, så började tusentals EU-anhängare fira segern på söndagseftermiddagen. De viftade med EU-flaggor och tutade i bilhorn, enligt rapporter från huvudstaden Valletta.

Regeringen, ledd av Nationalistpartiet, har arbetat för ett EU-medlemskap och andades ut.

- Det här är en stor och historisk seger för landet, sade vice premiärminister Lawrence Gonzi.

Liten marginal

Segermarginalen tycktes dock bli liten. Enligt regeringens bedömningar var jasidan på väg att få 52-53 procent av rösterna, medan nejsidan låg på 47 procent, inklusive ogiltiga röster. Det motsvarar omkring 20 000 rösters skillnad.

Kampen är inte helt över. Det största oppositionspartiet, Arbetarpartiet, har drivit en tuff kampanj och hävdat att Malta förlorar sin suveränitet i EU. Partiledaren Alfred Sant hävdade på söndagen att EU-medlemskap inte stöds av en absolut majoritet av de 297 000 röstberättigade på Malta, som har 400 000 invånare.

Rådgivande

Folkomröstningen är bara rådgivande och ska bekräftas genom ett parlamentsval, som premiärminister Eddie Fenech Adami väntas utlysa i april.

Det höga valdeltagandet, 91 procent, kan dock göra det svårt för Arbetarpartiets ledare Alfred Sant att bortse från folkomröstningens resultat om han skulle bli premiärminister.

Sant har haft den posten tidigare under 1990-talet, då beslöt han att frysa Maltas anslutningsprocess.

Om folkomröstningens resultat följs blir Malta EU:s minsta medlemsland från den 1 maj 2004. Då ska även ytterligare nio länder gå med i unionen. Alla håller folkomröstningar under året, med undantag för Cypern.

Jasidan leder

I samtliga kandidatländer tycks jasidan ha en betryggande ledning och har i opinionsmätningar i snitt 60 procent av rösterna. Oro finns dock för att valdeltagandet hamnar under 50 procent på flera håll.

Malta är det land där EU-motståndet har varit störst.

EU-kommissionens ordförande Romano Prodi välkomnade på söndagen malteserna till unionen. I ett uttalande försökte han lugna dem som befarar att små länder negligeras och uppgav att EU är unikt i världshistorien när det gäller att respektera alla medlemmars rättigheter, både stora och små.

EU och kandidatländerna ska i Aten den 16 april skriva under de nya medlemsavtalen. Därefter får de vara med som observatörer i ministerråd och EU-parlament i väntan på anslutningen den 1 maj 2004.

Peter Wallberg7TT