Minister hotar lämna Blairs regering

Clare Short motsätter sig ett Irak-krig utan FN-stöd

NYHETER

LONDON

Storbritanniens minister för internationell utveckling, Clare Short, hotade på söndagen att avgå om hennes land går i krig med Irak utan stöd av en FN-resolution.

- Jag tänker inte stödja ett brott mot människorätten eller denna underminering av FN, sade Clare Short till BBC.

- Det är dags att lägga korten på bordet. Jag är skyldig mina kollegor i regeringen och medlemmarna i Labourpartiet att säga sanningen om min inställning, sade hon.

Clare Short är den hittills högst rankade politikern som öppet går emot premiärminister Tony Blairs oreserverade stöd för USA:s krigslinje i Irakfrågan. Men hon är inte ensam. Andrew Reed, nära medarbetare till den brittiska miljöministern Margaret Beckett, bekräftade på söndagen att han lämnar sitt uppdrag i protest mot den brittiska Labourregeringens Irakpolitik.

På sin hemsida skrev Reed, som sitter i parlamentet, att han skulle utveckla sina skäl på måndag, rapporterar AFP.

Fler avhopp

Brittiska medier spekulerade om fler avhopp. Ansedda Sunday Times skrev att fem politiska sakkunniga i regeringen övervägde att lämna sina poster i protest mot regeringens Irakpolitik.

- Det kommer en punkt när du måste besluta om detta är rätt eller fel. Det här handlar om att upprätthålla FN:s auktoritet, sade Michael Jabez Foster, som arbetar för justitieminister lord Goldsmith.

Många parlamentsledamöter från Labourpartiet är oroade över och varnar för att Blair riskerar ett ännu större uppror bland partikamraterna än i förra veckan, då 122 Labourledamöter röstade nej till Blairs Irakpolitik.

Vice premiärminister John Prescott försökte tona ned talet om en djup spricka i partiet, liksom spekulationer om att Blairs ställning var hotad.

Blair har också att handskas med omfattande missnöje bland allmänheten. På lördagen demonstrerade tusentals människor för fred runt om i Storbritannien och på söndagen visade en opinionsmätning att bara 15 procent av britterna stöder en attack mot Irak utan en ny FN-resolution till stöd.

TT-Reuters