Frankrike lägger veto mot Irakresolution

Krisen i FN:s säkerhetsråd förvärras

1 av 2 | Foto: AP
Frankrike kommer att lägga in sitt veto mot en ny FN-resolution om Irak ''oavsett omständigheterna'', sade president Jacques Chirac i en direktsänd tv-intervju på måndagen enligt AFP.
NYHETER

FN:s säkerhetsråd verkar inte lyckas enas om Irakfrågan.

Frankrike kommer att lägga veto – och därmed stoppa en andra resolution.

Tidigare i dag meddelade Ryssland – som väntat – att man inte står bakom en andra resolution om Irak.

Sveriges ambassadör är inte förvånad:

– Ryssland har i en månad sagt att man inte anser att det behövs någon ny resolution i säkerhetsrådet, säger Sven Hirdman på telefon från Moskva.

Ryssland försiktigt

Samtidigt är Ryssland försiktigt i sina uttalanden och formuleringarna om att rösta nej eller lägga veto är svepande.

Beskedet som Frankrike i kväll ger är mer dramatiskt:

– Oavsett omständigheterna så kommer vi att rösta nej, sa president Jacques Chirac i ett tv-sänt tal i kväll.

– Frankrike kommer att rösta nej eftersom vi anser att det inte finns något skäl att gå ut i krig för att uppnå vårt mål - att avväpna Irak.

Därmed står det klart att Frankrike använder sitt veto.

– Röstar en permanent medlem i säkerhetsrådet nej så är det ett veto, säger Anders Mellbourn, chef för Utrikespolitiska institutet, till aftonbladet.se.

Högt politiskt spel

Han har sett en svängning de senaste dagarna och misstänkte att ett veto var på väg. Det handlar om ett högt politiskt spel där frågan har varit hur långt Kina, Rysssland, Tyskland och Frankrike har varit beredda att gå för att nå en kompromiss med USA och Storbritannien.

– FN-systemet hade kanske tagit mer skada av att man lade sig platt för USA, säger han.

Frågan är vad som händer nu. Anders Mellbourn ser flera scenarier:

USA och Storbritannien drar tillbaka resolutionsförslaget.

– Då angriper de med stöd av den förra resolutionen 1441 och det blir ett krig i alla fall.

USA och Storbritannien väljer att ändå göra ett försök i FN:s säkerhetsråd. Resolutionen stoppas av Frankrikes veto, men får en majoritet.

– Då kan USA säga att Frankrike på grumliga grunder har vetorätt och att det räcker för att stoppa en majoritet av FN:s säkerhetsråd. Och det kanske amerikanerna och britterna är beredda att försöka uppnå.

USA och Storbritannien väljer att ändå göra ett försök i FN:s säkerhetsråd. Resolutionen stoppas av en majoritet i säkerhetsrådet.

– Då finns det en möjlighet att Storbritannien drar sig ur. Tony Blair är mycket pressad så det är inte orimligt.

Förslaget om en andra resolution lades i fredags fram av den brittiske utrikesministern Jack Straw. Resolutionen skulle ge Saddam Hussein till den 17 mars att lägga alla kort på bordet.

”Inga seriösa argument för våld”

Redan på måndagseftermiddagen antydde också Ryssland att man kan lägga veto. Den ryska nyhetsbyrån Interfax uppgav att Ryssland kommer att rösta mot resolutionen. Det är i så fall första gången landet säger rakt ut att man inte vill ge FN-mandat för att anfall.

I samband med en mottagning där Rysslands utrikesminister – Igor Ivanov – utnämndes till hedersdoktor sa han, enligt AP:

– Under det senaste mötet i FN:s säkerhetsråd fick vi inte höra några seriösa argument för varför man ska använda våld för att lösa problemen i Irak.

Klart är att Rysslands linje i Irakfrågan ligger fast – antingen röstar man nej eller så lägger man ned sin röst. Sveriges ambassadör i Ryssland – Sven Hirdman – är inte förvånad.

– Ryssarna säger alltså att det inte behövs några resolutioner och att man definitivt kommer att rösta mot en resolution som innebär användande av våldsanvändning. Och det har man sagt länge, säger han.

– Men det man kan säga är att retoriken, eller positioneringen, naturligtvis ökar från alla sidor. Nerverna är rätt spända inför omröstningen.

Inte hotat använda sitt veto

– Ryssland har dock inte hotat att använda sitt veto. Vad man säga är att ryssarna i stort sett undvikit att använda ordet ”veto”. I stället har de sagt att de ”inte kommer att godkänna” resolutionen, att det ”inte finns något behov” och så vidare. Ryssarna har alltså inte själva velat säga att ”vi kommer att lägga in ett veto”, säger Sven Hirdman.

Mattias Lundell, Fredrik Rundkvist