Jimmy Carter kritiserar Bush

”Ensidigt anfall på Irak utan historiskt motstycke”

NYHETER

Förre amerikanske presidenten och fredsprismottagaren Jimmy Carter gick under söndagen till hårt angrepp på den nuvarande presidentens politik:

- Ett ensidigt anfall på Irak vore utan historiskt motstycke bland civiliserade länder.

Den sympati världen visade USA efter 11 september-tragedin har förslösats, anser han.

Det var New York Times som igår på söndagen publicerade USA:s 39:de presidents hårda kritik av den 43:dje presidenten, George W Bush.

Carter var demokratisk president under åren 1977 till 1981. Han skriver i sin artikel att han många gånger under sin presidenttid blev allvarligt provocerad av internationella konflikter.

- Jag fick en grundlig kännedom om principerna för ett rättvist krig och det är helt klart att en i huvudsak ensidig attack på Irak inte motsvarar de normerna.

Han listar de kriterier som ska till för att ett krig kan anses motiverat.

- Vår uppenbara beslutsamhet att gå i krig mot Irak, utan internationellt stöd, är att våldföra sig på de förutsättningarna.

Det första, påpekar han, är att krig endast kan övervägas om alla möjligheter att komma överens på fredlig väg är uttömda.

Och det anser han inte att de är.

Han skriver att det ännu inte är försent att visa sin respekt FN.s säkerhetsråd och kritiserar president Bushs beslut att genomföra en attack även utan säkerhetsrådets samtycke och i strid med internationell opinion.

- Men nu verkar Förenta Staterna ha bestämt sig för att genomföra en militär och politisk aktion nästan utan motstycke i de civiliserade ländernas historia, trots ett överväldigande motstånd hos de flesta människor och regeringar, skriver Carter.

Han anser att förtroendet för USA:s politik idag har sjunkit till den lägsta nivån i mannaminne.

Jimmy Carter fick Nobels fredspris 2002.

Simone Söderhjelm