Präst: Rättfärdigt att mörda Saddam

Sverker Tronêt: Fel bomba oskyldiga för att komma åt ledaren

NYHETER

Att bomba Bagdad vore att medvetet mörda oskyldiga. FN bör överväga om det inte vore mer rättfärdigt att döda Saddam Hussein direkt i stället.

Det säger Sverker Tronêt, präst i Svenska Kyrkan.

Foto: Björn Larsson Ask / SvD / SCANPIX
Sverker Tronêt, komminister i Svenska kyrkan i Nynäshamn, är emot ett krig mot Irak. I en artikel i Svenska Dagbladet kritiserar han USA:s planer på ett krig.

”Att starta ett bombkrig mot Irak innebär att man medvetet väljer att mörda kanske hundratusentals oskyldiga människor. Att välja att inte göra något alls innebär att man låter Saddam Hussein obehindrat fortsätta sin brottsliga verksamhet.”

Det skriver Sverker Tronêt, präst i Svenska Kyrkan i Nynäshamn, i en debattartikel i Svenska Dagbladet idag.

- Att bomba oskyldiga människor för att komma åt ledaren är fel. Varför inte vända sig direkt mot Saddam Hussein i stället, säger Sverker Tronêt till aftonbladet.se.

Bomber vore mord

Det är rimligt att fråga sig om inte FN kan fungera som en internationell polis och göra ett polisiärt ingrepp mot Hussein, på samma sätt som nationell polis ingriper mot en farlig brottsling, säger Sverker Tronêt.

Är det en form av internationellt dödsstraff du förespråkar?

- Nej, jag förespråkar det inte. Det bästa vore om Saddam Hussein kunde gripas och ställas inför en internationell domstol. Men om det inte går, så kan det vara mer rättfärdigt än ett krig. Bomber över Bagdad vore att medvetet döda oskyldiga, och det är mord.

Hur stämmer det här med det femte budet, ”Du skall icke dräpa”?

- Det är fel att döda oskyldiga. Men kyrkan har kunnat säga att det finns rättfärdiga krig, när det handlar om självförsvar och man inte använder mer våld än nöden kräver. Att angripa Saddam Hussein skulle man kunna säga är en slags själförsvar.

Rätt att hjälpa irakiska folket

Det naturligaste vore om det irakiska folket själva störtade Saddam Hussein, säger Sverker Tronêt. Men när det är omöjligt, så anser han att det kan vara rätt av FN och världssamfundet att ingripa. Han jämför med tyranner som Hitler och Stalin, och tycker att man kan fråga sig varför omvärlden inte ingrep mot dem.

Är det fler inom Svenska Kyrkan som delar din syn?

- Jag har ingen aning. Jag har inte pratat med någon om det här. Det är min högst personliga fundering, säger Sverker Tronêt.

Webbradio

Lyssna på intervju med Sverker Tronêt

Anna Hjalmarsson