Snabbt krig om Bush fått nog

1 av 2 | Foto: AP
har tröttnat? Nu kan två saker hända: Antingen fortsätter Bush att kämpa för en krigsresolution i FN tillsammans med Blair, eller så tappar han tålamodet och struntar i FN.
NYHETER

Efter Rysslands och Frankrikes veto-besked står Tony Blair under extremt hårt tryck.

Blairs kompromissvilja ökar stadigt - och skjuter kriget framåt.

Möjligen börjar en otålig president Bush fråga sig om han ska strunta i Blair och kriga solo.

Tony Blair befinner sig i ett tjuvläge. Han hotas av en revolt inom det egna partiet om han går i krig utan FN. En av hans egna ministrar - biståndsminister Clare Short - avgår i så fall i protest. För att inte tala om reaktionen hos den brittiska allmänheten.

Blair riskerar sitt jobb.

Däri ligger förklaringen till hans stadigt ökande kompromissvilja så här på upploppet. Britterna kan tänka sig att förlänga den deadline som Saddam fått, 17 mars, med minst en vecka.

Det och andra ändringar i FN-resolutionen ska bryta de tveksammas motstånd.

Bush alltmer trängd hemma

Förlängningen har den fördelen för Bush att möjligheten finns att få klartecken för trupptransporter genom Turkiet.

Även Bush blir alltmer trängd på hemmaplan och skulle ta en mindre risk om han hade FN bakom sig i någon form. Den inflytelserika tidningen New York Times tog i går ställning mot ett krig utan FN-stöd.

Kongressmän börjar öppet utmana Bushs påståenden om att Irak hotar USA. Fredsopinionen växer.

Ett veto från Frankrike och Ryssland får en helt annan tyngd än om de lagt ner sina röster. I praktiken innebär det ett FN-nej till krig.

Två tänkbara skeenden

Två saker kan hända nu:

1 Bush fortsätter tillsammans med Blair försöken att få igenom en krigsresolution i FN. Det är han tvungen till om han vill ha med Storbritannien i kriget.

Övertalningsförsöken av de sex utvecklingsländer som ännu inte gett klart besked om hur de tänker rösta går vidare. Omröstningen skjuts fram till slutet av veckan.

Röstar nio länder för ett anfall mot Irak är det en så kallad moralisk majoritet. För Bush och Blair är det bättre än inget FN-stöd alls. De kan åtminstone peka på att en majoritet av säkerhetsrådet är för krig.

2 Bush tappar tålamodet och struntar i FN. Det är vad han hela tiden hotat att göra. Då kan kriget bryta ut mycket snart.

Militärt klarar USA av att besegra Irak på egen hand. Men om tandemparet plötsligt spricker är det en opinionsmässig katastrof för Bush. Stödet i USA för krig kommer att minska och Bush kommer att se ännu mer självsvåldig ut.

USA tvingas självt betala för kriget och en stor del av återuppbyggnaden. Den politiska risken med ett krig ökar lavinartat.

Då är det Bush som sätter sin chans till omval på spel.

Wolfgang Hansson