Blix lämnar nya uppgifter till FN

– och i dag möts säkerhetsrådet igen

NYHETER

Chefen för FN:s vapeninspektörer Hans Blix ska presentera ett dokument för säkerhetsrådet om de viktigaste ännu ouppklarade frågorna i Iraks nedrustning.

Under tisdagen hålls ett nytt öppet möte i FN om krisen.

Samtidigt förbereder britterna en frågelista till Irak.

-Många medlemmar i rådet verkar vara intresserade av dokumentet, sade Blix efter ett tre timmar långt slutet möte i säkerhetsrådet natten till tisdagen svensk tid.

Det obemannade irakiska flygplan (drönare), som USA:s utrikesminister Powell talat om i intervjuer, upptäcktes relativt nyligen och finns med i Unmovics så kallade kluster-rapport, enligt Blix.

-Det borde ha deklarerats av irakierna. Men om den har en längre räckvidd än de tillåtna 150 kilometrarna eller om den kan sprida kemiska vapen vet vi inte ännu. Vi undersöker det.

Blix tillfrågades om Irak fört inspektörerna bakom ljuset.

-Det är ingen tvekan om att det var mycket katt och råtta-lek mellan 1991 och 1998 svarade han. Vi försöker vara så korrekta som möjligt.

Vad det gäller USA:s kritik mot Blix för att han inte tagit upp fler negativa aspekter ur den så kallade kluster-rapporten när han talade inför säkerhetsrådet i fredags sade Blix:

-Alla försöker pressa oss.

-Det var mycket arbete att ta fram kluster-rapporten och vi var inte ombedda av säkerhetsrådet att kommentera den.

Blix underströk också att det ingenstans i rapporten står att Irak verkligen har massförstörelsevapen.

Öppet möte

Medlemmarna i FN:s säkerhetsråd har beslutat att hålla ännu ett öppet möte om Irakkrisen på tisdag, uppgav en FN-diplomat sent på måndagskvällen.

Mötet, som ska hållas på ambassadörsnivå, begärdes ursprungligen av de alliansfria länderna.

Debatten väntas pågå in på onsdagen, sade diplomaten.

Mötet blir det tredje i sitt slag sedan president GeorgeW Bush den 12 september meddelade generalförsamlingen att säkerhetsr ådet måste stå berett att godkänna militärt våld för att sätta kraft bakom kravet på irakisk avrustning.

Storbritanniens FN-ambassadör Jeremy Greenstock sade efter säkerhetsrådets möte natten till tisdagen att britterna undersöker om en lista med krav kan hjälpa till att avgöra om Irak samarbetar.

Brittisk lista till Irak

- Vi undersöker förutsättningarna för en sådan lista i London. Om det faller väl ut tar vi det till våra medförfattare av resolutionsförslaget och sedan till säkerhetsrådet, sade Greenstock.

När Greenstock gick in till mötet, sent på måndagskvällen svensk tid, sade han att någon omröstning om resolutionsförslaget inte sker ''inom de närmaste 24 timmarna''. Hans amerikanske kollega John Negroponte hade samma budskap.

Säkerhetsrådet ordförandeland Guineas FN-ambassadör Mamady Traoré sade efter mötet att hans land inte kunde ta ställning till hur det skulle rösta ännu eftersom den sista versionen av resolutionsförslaget ännu inte lagts fram.

Rysslands FN-ambassadören Sergej Ladrov sade att det varit viktigt för rådet att lyssna på Hans Blix ännu en gång.

-Det var särskilt viktigt att höra honom säga att man inte har några bevis för att Irak har massförstörelsevapen.

TT