Ovanlig tumör blev Dollys död

Hennes död kan förklara kloningsdöden

NYHETER

STOCKHOLM

Världens första klonade däggdjur, fåret Dolly som avlivades för en tid sedan, hade fått en ovanlig och dödlig tumörsjukdom i lungorna. Det visar en obduktion.

Foto: AP
Dolyy blev sex år och fick under sin levnad tre lamm.

Efter Dolly har tusentals djur klonats och kanske har inte ett enda av dem blivit normalt.

- Det är oroande att denna cancerform orsakas av ett retrovirus i arvsmassan, säger professor Herberto Rodrigues, vid Statens lantbruksuniversitet i Uppsala, till Svenska Dagbladet.

- Frågan är om hon fick viruset via arvsmassan hos det vuxna fåret som donerade sin cell. Vi vet inte heller varför viruset aktiverades just hos Dolly, om det hade något med hennes kloningstillkomst att göra.

Dolly slaktades 6 år gammal mot normalt vid 10 år. Dolly visade före slakten tecken på att ha åldrats i förtid, till exempel ledbesvär. Får kan i varje fall leva 12-13 år.

Det klonade australiska fåret Matilda avlivades redan 3 år gammal.

Under senare kloning av tusentals djur har en insikt nåtts om att kanske inte ett enda djur blivit normalt. Särskilt finns misstankar om att själva processen medför att viktiga funktioner i arvsmassan - hur gener slås på och av - inte fungerar. Det kan förklara många missbildningar och skador.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM