Sverige stödjer veto mot Irak-resolution

Anders Hellner: ”Den massiva opinionen kan ha hjälpt till”

NYHETER

Efter vetohoten tar Sverige nu tydligt ställning mot kriget.

I en radiointervju säger utrikesminister Anna Lindh att Sverige också hade röstat mot Irakresolutionen.

– Jag har en känsla av att de höjda tonläget har att göra med att 80 till 85 procent av befolkningen är mot krig, säger Anders Hellner vid Utrikespolitiska institutet.

Den svenska regeringen stödjer Frankrike och Rysslands vetolinje mot en andra Irakresolution. Det framgår av en intervju som Sveriges Radios P1 Morgon gjort med Anna Lindh.

– Jag hade resonerat likadant om Sverige satt i säkerhetsrådet och hade haft möjlighet att rösta mot, säger utrikesministern – i dag på besök i Zagreb.

”Går med på det som beslutas”

Anders Hellner är inte förvånad att Sverige höjer tonläget just nu.

– Sverige har hela tiden haft linjen att vi går med på det som beslutas i säkerhetsrådet – även om vi inte tycker om det, säger Anders Hellner.

– Med ett veto blir FN:s linje ett nej. Då ställer Sverige följaktligen upp på det – och det är vad man nu tar ut i förskott.

Samtidigt ser Anders Hellner att trycket ökat på regeringen. Den massiva opinionen kan ha hjälpt till att tvinga fram en tydlig markering.

– Det är lite opportunistiskt. Om Sverige hade suttit med i säkerhetsrådet och de andra röstat för så hade sannolikt Sverige också gjort det, säger han.

Regeringen ärligt bekymrad

FN har – även historiskt – varit mycket viktigt för Sverige. Anders Hellner tvivlar dock inte på att regeringen är ärligt bekymrad av det krig USA försöker tvinga fram.

– Regeringen tycker nog – precis som 80 procent av svenskarna – att det är mer våld än nöden kräver. Man anser att USA missbedömer situationen.

För Sverige har det varit lättare att ta ställning för eller mot ett FN beslut än för eller mot ett krig. Anders Hellner menar att neutraliteten gör det svårt.

– Det är ett problem för Sverige att vara med i EU och driva en alliansfri politik. Den bygger på militär alliansfrihet – och nu ska Storbritannien vara med i en allians.

– Sverige hamnar nu plötsligt med en grupp länder mot en annan.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM