Nyckelpigor och fräknar – nu är våren på väg

Fältbiologernas 41 säkra vårtecken – lista

NYHETER

Den första flugan i Frövi, den första nyckelpigan i Lönnsav - och den första långkalsongen på vädring i Nybro.

Våren är på väg och nu strömmar vårtecknen in till Fältbiologerna.

Foto: bibbi johansson
Vårtecknen droppar in till Fältbiologerna. I Malmö är krokusen på väg. (Arkivbild.)

Vårdagjämningen infaller den 21 mars, och redan märks snödropp från taken, snödroppar under snödrivorna och nyvakna flugor på uthusväggarna.

Enligt den meteorologiska definitionen av våren krävs att dygnsmedeltemperaturen ligger över noll grader sju dygn i rad - och att trenden är stigande temperatur.

Och till helgen har meteorologerna på SMHI förutspått att den första vårvärmen äntligen ska komma på allvar.

Till Fältbiologerna strömmar nu rapporter från nitiska vårspanare runt om i landet. Fram till tisdagen hade 41 vårtecken rapporterats in. Här är ett axplock:

Koltrast i Kalmar, 11 mars: ”Sedan en vecka har koltrasten börjat spela på morgonen. Det tycker jag är underbart att vakna till.”

Lärkor i Skällentorp, 9 mars: ”Lärkorna sjöng för fulla muggar och fladdrade över åkrarna där de brukar hålla till. En av dem flög ovanligt nära mig när jag var ute och promenerade.”

Vildgäss i Lagan, 8 mars: ”Vildgäss som återvänder. Flygandes över mitt huvud och vilda vårskrik när jag var ute med min hund”

Krokus i Malmö, 4 mars: ”Krokusarna är starkt på gång. (Snödroppar och vintergäck har funnits så länge nu att det liksom inte riktigt räknas.)”

Fluga i Frövi, 7 mars: ”Mot söderväggen fann man en mycket sömnig fluga.”

Tofsvipor i Halmstad, 6 mars: ”Några tofsvipor flög över motorvägen i närheten av Fylleån.”

Tulpaner i Örnsköldsvik, 7 mars: ”Den första gula, tidiga tulpanen har nu börjat blomma i vår varmaste rabatt mot Paradisbadhusväggen. I fjol 26 mars.”

Stackmyror i Njurunda, 28 februari: ”Kamraten Hans såg myror i rörelse på en stack i en solig glänta i Njurunda, Sundsvall.”

Nyckelpiga i Lönnsav, 24 februari: ”EN nyckelpiga satt och solade sig på husväggen. Lönnarna har börjat sava.”

Långkalsonger i Nybro, 20 februari: ”Grannen har hängt ut sina långkalsonger på vädring - då är våren i antågande.”

Gubbar i solen, Falköping, 28 februari: ”Äldre herrar sitter på sina rullatorer med öppna jackor och solar sig på torget. Ett säkert vårtecken.”

Fredrik undkvist