"Irak tvingade ner två FN-plan"

Foto: REUTERS
Arkivbild ett ett amerikanskt spaningsplan av typen U2.
NYHETER

Två amerikanska spionplan tvingades i dag återvända från ett spaningsuppdrag med FN stöd.

Amerikanska källor uppger Irak hotade planen.

Men i kväll slog Irak tillbaka:

"FN-inspektörerna har bett oss om ursäkt – det handlade om ett tekniskt misstag. "

Versionerna av vad som hände de två spaningsplanen går kraftigt isär. Amerikanska källor säger att inte accepterade två plan i luften och att Irak meddelade att det ena av dem skulle betraktas som "fientligt".

Irak hävdar istället att man inte hotat något av spionplanen. Den irakiske generalen Hossam Mohammed Amin säger till AP att Irak aldrig meddelats om det andra planet. Och att FN-inspektörerna därför beordrade de två planen att lämna irakiskt luftrum.

Amin säger att han tog kontakt med FN-inspektörerna i Bagdad och att de gav honom beskedet att ett tekniskt misstag gjorts.

– De lovade att misstaget inte ska upprepas och bad om ursäkt, säger han.

Samtidigt passade han på att ge en känga åt amerikanerna och sa att detta visade på ”frustration och hur misslyckande amerikanernas försök att hitta på ursäkter för att angripa Irak är”.

FN-stöd för spaningen

De amerikanska planen skyddas av den senaste FN-resolutionen och ses av inspektörerna som ett viktigt redskap för att kontrollera Irak. En tjänsteman inom den amerikanska administrationen säger i eftermiddag till AP att de två spaningsplanen – av typen U-2 – var i luften när det irakiska hotet kom.

Källan antydde att Irak hotade att skjuta ned dem, men sa det inte rakt ut.

Den senaste Irakresolutionen – 1441 – tillåter att flera spaningsplan går över Irak och USA hävdar nu att irakierna brutit mot FN:s krav. Enligt källan försöker USA nu få en bekräftelse från FN-inspektörerna på att övertrampet genomförts.

Planen var de sjunde och åttonde som skickats upp sedan FN-resolutionen. Efter hård press från FN-inspektörerna tillät Irak i förra månaden att de används.

FN-inspektörerna – Unmovic – ska i förväg ha meddelat Irak om spaningsflygen. En annan tjänsteman uppger för AP att USA ser dagens incident som ett nytt bevis på Iraks bristande samarbetsförmåga.

aftonbladet.se

ARTIKELN HANDLAR OM