Rosengren kan avgöra tv-strid

Han ger Stenbeck mer makt i regeringen

1 av 4 | Foto: TOMMY MARDELL
har kontakter När Björn Rosengren lämnade regeringen blev han rådgivare åt Stenbecksgruppen. Nu när de båda sidorna förhandlar har han nytta av sina gamla kontakter bland ministrarna.
NYHETER

Stenbeckssfärens inflytande över regeringen blir allt större.

Tack vare Björn Rosengren.

Först fixade han lyxmiddag med Cristina Stenbeck och Göran Persson.

Nu försöker han övertala de gamla polarna i regeringskansliet.

Det kan avgöra slaget om tv-publiken.

Efter avgången ur regeringen i höstas dök han raskt upp som consigliere åt Stenbeckssfären. En italiensk term med maffiatouch. På svenska: "erfaren rådgivare".

Som näringsminister var han Göran Perssons förtrogne.

Samtidigt var Björn Rosengren vän med mediemagnaten Jan Stenbeck, som han besökte på godset Laurentzsheierhaff i Luxemburg.

Efter tre månader som rådgivare till arvtagaren Cristina Stenbeck, med mediekoncernen MTG och telebolaget Tele 2, finns klara exempel på Rosengrens inflytande:

Vill släcka tv-marknätet

Aftonbladet kunde för en månad sedan avslöja att statsministern åt middag på lyxkrogen Pontus in the green house i Stockholm tillsammans med Cristina Stenbeck och Rosengren.

Men det finns fler exempel. Sveriges Television och kulturminister Marita Ulvskog vill släcka det analoga tv-marknätet 2007 och gå över till digitala sändningar.

Gratis betal-tv kan bli regeringens lösning.

Det låter som en omöjlig ekvation. Men i Storbritannien har freeview, "gratistitt", blivit en succé. För knappt 1 500 kronor får engelsmännen en digitalbox och kan sedan se upp till 26 kanaler gratis.

Flera av dem ägs av mediemagnaten Rupert Murdoch. Att han sänder gratis beror på att han i praktiken har monopol på betal-tv-kanaler via satellit i England och kan göra reklam för dem i marknätet. Dessutom ökar hans reklamintäkter när han får fler tittare.

Nackdelen med freeview i Sverige är att de kanaler som kulturdepartementet vill ha in i systemet, MTG:s TV3 och konkurrenten Kanal 5, förmodligen inte klarar att sända gratis.

När antalet tittare ökar, stiger visserligen reklamintäkterna. Men den totala kakan i Sverige räcker inte att försörja fler reklamkanaler än dagens TV 4, enligt bedömare Aftonbladet talat med.

Rosengren mötte minister

Dessutom skulle det kunna ge betal-tv via satellit en dödsstöt. MTG-ägda Viasat bygger sin popularitet på att TV 3 finns med. Om TV 3 blir gratis i marknätet försvinner tittare.

- Jag vet att det pågår intensiva förhandlingar mellan regeringen och Kinnevik för att få dem att kliva in i marknätet och i utbyte få något, säger TV 4:s koncernchef Jan Scherman.

Här kommer Björn Rosengren in i leken.

- Rosengren hade ett möte med kulturminister Marita Ulvskog för ungefär en vecka sedan. Det varade en kvart, säger pressekreteraren Hans Ånell.

Detta mindre än två år efter att Stenbeckssfären "pissat på regeringen", som en kanalchef beskriver det.

MTG bjuder på Comhem

Även till näringsminister Leif Pagrotsky har Björn Rosengren direktlinje.

- De hade kontakt inför Pagrotskys besök i Ryssland. Det gällde MTG:s licens där, säger pressekreteraren Monica Björklund.

För en vecka sedan fick MTG sin ryska tv-licens förlängd.

Hos Pagrotsky ligger ansvaret för en fråga som Stenbeckssfären har intresse av och som skulle kunna användas i en bytesaffär mot TV 3 i marknätet.

Den är Comhem, kabel-tv-bolaget som Telia av konkurrensskäl måste sälja efter samgåendet med finska Sonera. MTG la i fredags ett bud på Comhem, enligt uppgifter till Aftonbladet. Nätet skulle ge MTG 1,4 miljoner nya tittarhushåll.

Joachim Kerpner