- Vi hoppas att smällen hörs till Irak

USA testade ny jättebomb i Florida

Foto: GETTY IMAGES
ENORM KRAFT Den jättelika så kallade MOAB-bomben släpptes i går nära en flygbas i Florida. Som ett test av den fruktansvärda sprängkraften - men också som en del i den psykologiska krigsföringen mot Irak.
NYHETER

NEW YORK

USA testsprängde i går "alla bombers moder" i Florida.

- Vi hoppas att smällen hörs till Irak, säger Pentagon.

Men än så länge nöjer sig USA med att fälla flygblad över Irak.

FLYGBLAD USA har intensifierat "bombningen" av Irak med flygblad. I torsdags släpptes 660 000 flygblad med sex olika meddelanden på elva platser i södra Irak. De uppmanar invånare och soldater att inte bränna sina oljetillgångar, och hävdar att Iraks president lever i lyx medan folket svälter

MOAB-bomben, som kallas "the mother of all bombs", släpptes nära en flygbas i Florida strax efter klockan 14.00 lokal tid i går.

Den konventionella bomben har en sprängkraft på 9,5 ton och ska ersätta Vietnam-erans "Daisy Cutter" på 6,5 ton som bland annat användes för att förvandla skogspartier till landningsplatser.

Psykologiskt spel

Skadan MOAB-bomben kan åsamka i befolkade områden är fruktansvärd, men den är långt ifrån lika kraftfull som atombomben på 15 000 ton som fälldes över Hiroshima.

Pentagon hoppas på bombens "psykologiska effekter", bland annat att smällen är så kraftig att irakiska soldater ger upp om den används vid ett krig.

- Kanske tror de rent av att det är en kärnvapendetonation, säger en pentagontalesman till CNN.

Gårdagens övning var menad att demonstrera USA:s styrka.

Flygvapnet planerar att eventuellt släppa en videofilm på testen för att ytterligare öka pressen på Iraks militär.

- Målet är att inte ha ett krig, säger försvarsminister Donald Rumsfeld. Målet är att hålla pressen så stark att Saddam Hussein samarbetar.

Fler flygblad

Samtidigt har USA trappat upp flygbladsbombningarna i flygförbudzonerna över Irak längs den 33:e och den 36:e parallellen.

De första flygbladen släpptes i mindre skala i oktober och den 1 mars släpptes 260 000 flygblad som uppmanade irakiska luftvärnsoldater att inte beskjuta USA, samt förklarade var de kunde lyssna på USA-propaganda.

I torsdags släpptes 660 000 flygblad med sex olika meddelanden på elva platser i södra Irak.

Pamfletterna uppmanar invånare och soldater att inte bränna sina oljetillgångar, och hävdar att Iraks president lever i lyx medan folket svälter.

Fredrik Virtanen