Full polis ville slippa betala tågbiljett

NYHETER

STOCKHOLM

Onyktra poliser kan inte slippa betala tågbiljetter i utbyte mot att de rensar tåget från störande personer. Det vet nu en polisinspektör som föreslagit en sådan bytesaffär på ett nattåg från Uppsala.

När polisinspektören som varit på fest skulle ta sista nattåget hade han inga kontanter och att betala med kontokort gick inte. Mannen visade då sin polislegitimation och erbjöd sig att vid behov avvisa störande personer, skriver Upsala Nya Tidning.

Genom att visa legitimationen anses han ha inträtt i tjänst, påpekar Polisstyrelsens personalansvarsnämnd. Mannen var heller inte helt nykter och därmed har han enligt nämnden brutit mot polisförordningen som säger att poliser i arbete ska uppträda på ett sätt som inger förtroende och aktning. Nämnden ser allvarligt på händelsen, men låter det hela stanna vid en varning.

- Syftet med att visa polislegitimationen var inte att åka gratis utan att identifiera mig. Och pratet om att avvisa störande personer var ett försök att skämta med tågvärdinnan som jag tyckte mig känna igen från en tidigare insats mot skadegörelse på det aktuella tåget, har mannen förklarat.

TT