Storbritannien ställer villkor på Irak

Nytt brittiskt förslag på Irakresolution idag

NYHETER

Storbritannien presenterade på onsdagen en lista med sex villkor som Irak måste uppfylla för att undvika krig.

  Listan är en del av den kompromiss som britterna arbetar på för att ena FN:s säkerhetsråd.

Storbritannien kräver att Iraks president Saddam Hussein framträder i tv och på arabiska försäkrar att han ska skrota alla massförstörelsevapen. Britterna vill också att Irak låter 30 vetenskapsmän flygas till Cypern för att utfrågas av FN:s vapeninspektörer, samt att landet förstör sina återstående lager av mjältbrandsbakterier eller tar fram bevis för att de inte finns.

  Ett ryskt veto mot en ny FN-resolution om Irak kommer att skada förbindelserna mellan Ryssland och USA, sade den amerikanske ambassadören i Moskva, Alexander Vershbow, i en intervju med ryska tidningen Izvestija på onsdagen.

  Enligt ambassadören finns för närvarande stora möjligheter till att utöka de amerikanska investeringarna inom rysk energisektor och att utveckla samarbetet kring robotförsvar och rymdtrafik.

  - Det vore synd om framstegen på de här områdena skulle stanna av eller helt avbrytas på grund av meningsskiljaktigheterna om Irak, sade Vershbow.

  - Vi måste känna vår fiende. Därför studerar vi hebreiska.

  Det säger doktor Sabah Naji Sheikhly, chef för hebreiska institutionen vid Bagdaduniversitetet, till TT.

  Målet med fyra års hebreiskastudier är inte att tala med någon jude - det är förbjudet - utan att kunna läsa och översätta hebreiska texter.

  Studenternas namn och antal är hemligt. Deras framtid är inom UD eller spionorganen.

  Hebreiska institutionen har för Irak sällsynt god tillgång till internet och gör kopior av artiklar från israelisk press.

  Turkiska soldater sköt i luften på onsdagen då vänsterdemonstranter drabbade samman med säkerhetsstyrkor vid en turkisk hamn som används för USA:s militära upprustning mot Irak.

  Omkring 150 medlemmar av ett litet kommunistparti försökte men misslyckades med att tvinga sig igenom portarna vid Iskenderuns hamn på Medelhavskusten.

  Flera personer ska ha tagits in till förhör.

  En stor majoritet av turkarna är emot ett Irakkrig, men regeringen står under starka påtryckningar för att låta USA attackera från turkiskt territorium.

  EU väntas ta på sig en stor del av notan för återuppbyggandet av Irak efter ett eventuellt krig. Men betalningsviljan kan minska om USA anfaller utan FN:s stöd, samt om splittringen mellan medlemsstaterna i Irakfrågan består.

  - Det är ganska uppenbart, sade utrikeskommissionär Chris Patten i EU-parlamentet i Strasbourg på onsdagen.

  Patten hävdar att det inte handlar om att hota USA, han bara konstaterar att det är lättare att få EU att agera generöst utan en dispyt om ett krigs legitimitet.

  Återuppbyggnaden av Irak efter ett eventuellt krig kan komma att kosta USA:s skattebetalare motsvarande 170 miljarder kronor per år, sade framstående amerikanska utrikespolitiska experter på onsdagen.

  I rapporten "Iraq - The day after" uppmanar experterna president George W Bush att söka kongressens stöd för den fleråriga återuppbyggnadsperiod som kommer att krävas.

  Efter ett krig måste Bush bland annat stationera ut styrkor för att bevara allmänhetens säkerhet och engagera omvärlden för att snabbt starta återuppbyggnadsarbetet.

  Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja bekräftade på onsdagen uppgifter i pressen om att finländska officerare har deltagit i Irakmöten ordnade av amerikansk militär.

  Finländarna deltog endast för att följa läget i Irak, sade Tuomioja.

  - De har inte fått några planeringsuppdrag och de håller inte heller på att få sådana, underströk han.

  Finländska kvällstidningar uppgav med hänvisning till en hemlig rapport från utrikesministeriet att finländska förbindelseofficerare i USA deltagit i planeringen av Iraks återuppbyggnad efter kriget.

  De europeiska fackförbundens samarbetsorganisation ETUC uppmanade på onsdagen sina 60 miljoner medlemmar att gå ut i strejk på fredag. Åtgärden är en protest mot ett eventuellt Irakkrig.

  Wim Bergans, talesman för organisationen, sade att man räknar med att arbetet ska att läggas ned tio eller 15 minuter vid lunchtid. Han sade att han inte visste hur många anslutna som skulle delta.

  - Vi kommer att gå ut på gatorna, föra lite oväsen och förklara varför vi befinner oss på gatorna, sade Bergans.

TT-Reuters